Twee keer per maand tipt Buitenleven iets wat je volgens ons écht gezien, gehoord of gedaan moet hebben. Deze week een podcast: Groene Oren. Hoe is het om als eik de wereld te ervaren? En hoe kijkt een nachtzwaluw tegen het leven aan? In de podcastserie Groene Oren van Staatsbosbeheer en deStudio vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal. Bekende Nederlanders kruipen in de huid van een plant of dier uit de Nederlandse natuur en laten zich als studiogast interviewen.

 

Planten, dieren en bomen die hun eigen stem laten horen. Dat is de podcastserie Groene Oren in een notendop. Alleen hun eigen stem, die klinkt wellicht bekend. Niet gek, want menig bekende Nederland kruipt voor deze serie in de huid van een boom, dier of plant. Zo personifieerde Lies Visschedijk het gentiaanblauwtje, werd Marcel Muster de stem van de otter en vertelden Beppie Melissen en Cecile Heuer hun verhaal als twee vliegenzwammen.

Nieuwe verhalen

Staatsbosbeheer brengt met deze podcast het belang van natuurbescherming op een toegankelijke manier onder de aandacht. In elke aflevering geeft een ecoloog of boswachter achtergrondinformatie over de soort die wordt belicht. De derde reeks is inmiddels te beluisteren. BN’ers die je deze reeks meenemen in hun bijzondere perspectief als plant of dier: Maike Meijer, Eva van der Gucht, Arjen Ederveen en Theo Maassen. In dit derde seizoen gaat het om hoe mens en natuur elkaar beïnvloeden. Het verkent de relatie tussen mens en natuur en hoe hun interactie de wereld vormgeeft. Ook gaat de podcast in op grenzen: de grenzen van natuurbeheer, menselijke controle en de verrassende manieren waarop de natuur onze verwachtingen overstijgt.

Arjan Ederveen kruipt in de studio in de huid van korstmos. Foto: Staatsbosbeheer

Alles leeft

De podcast Groene Oren is geïnspireerd op de Amerikaanse serie Everything is alive, waarin alledaagse objecten worden geïnterviewd. Het brengt een unieke en informatie dynamiek met zich mee, waarin hilarische en diepgaande gesprekken elkaar afwisselen. Boswachters bereiden de (stem)acteurs voor op hun rol, wat zorgt voor spontane en levendige dialogen. In de eerste aflevering van de nieuwe reeks is het podium voor de haring (Maike Meijer). Vaste presentator Chris Baiema interviewt haar over de problemen die ze heeft met de Afsluitdijk en hoe ze via scheetjes communiceert met soortgenoten.

Belang van natuurbescherming

De podcast Groene Oren is voor Staatsbosbeheer een goede tool om het belang van natuurbescherming op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. In elke aflevering geeft een ecoloog of boswachter wat achtergrondinformatie over het onderwerp dat centraal staat. De eerste twee seizoen van de podcast trokken al zo’n 450.000 luisteraars. Daarmee behoort dit tot een van de meest beluisterde podcast van Nederland.

Maike als haring: "Weet je wat er gebeurt als ik in zoet water terechtkom? Dan ontplof ik Chris, dan ontplof ik!" Foto: Staatsbosbeheer

Wil jij ook genieten van deze unieke luisterervaring en de wereld van flora en fauna ontdekken zoals je die nog nooit hebt gehoord? Start dan met luisteren in jouw favoriete podcast-app.

Persoonlijke favoriet van onze redactie: de aflevering waar Paulien Cornelisse in de huid van de eik kruipt. Je luistert ‘m hieronder.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (1)