De grootste plantencollectie van Nederland vind je in Plantentuin Esveld in Boskoop. Al generaties lang verzamelt en kweekt de familie Van Gelderen daar planten. Dit doen ze vol passie, met hun hele hart en ziel. Buitenleven bracht ze een bezoek.

Duizend soorten Japanse esdoorn

Cor van Gelderen heeft een deel van de kwekerij, waar al 150 jaar een oude Japanse esdoorn groeit, omgetoverd tot een prachtige Japanse esdoorntuin. Er groeien maar liefst duizend verschillende soorten. Je kunt er als bezoeker gewoon doorheen wandelen en bij iedere soort staat een informatiebordje. Vooral in de maanden mei en juni staan de bomen prachtig in bloei. In de herfst krijgen de bladeren betoverende herfstkleuren. Cor: “Esdoorns zien er niet het hele jaar door hetzelfde uit, dat maakt het spannend en interessant. De schoonheid zit in het onvoorspelbare en het vergankelijke van de natuur.”

In Plantentuin Esveld staan 13000 plantensoorten, waaronder veel Japanse esdoorns – Tuinieren met Buitenleven

Prachtig roze bloemen van de Camellia sasanqua. Foto Sietske de Vries

Herfstbloeiende camelia

De teller van plantentuin Esveld staat nu op zo’n 13.000 verschillende planten; dat betekent dat het de grootste plantencollectie van Nederland is. Soms krijgt Cor door stom toeval een enorme fascinatie voor een plantensoort. Bijvoorbeeld toen hij tijdens een reis de heerlijke geur van Camellia sasanqua rook, de enige camelia die in de herfst bloeit. Hij mocht een stekje meenemen van de plant die voorheen onbekend voor hem was. Inmiddels staan er zo’n tachtig verschillende soorten herfstbloeiende camelia’s.

Meer weten over Plantentuin Esveld?

Waarom komen er zoveel soorten planten uit Azië? En hoe werd de vijgensoort Ice Crystal ontdekt? Het tuinverhaal ‘Natuurlijke passie voor planten’ in Buitenleven 2019/3 biedt een uitgebreide beschrijving van de collectietuin en de geschiedenis daarvan. Het blad ligt nog tot en met 18 april 2019 in de winkel. Voor meer informatie over de kwekerij, ga naar de website van Plantentuin Esveld.

Review deze post