Zomerweer = barbecueweer. Enkele handige tips voor een geslaagd avondje grillen & braden.

1. Water
Ga je barbecueën in een park of natuurgebied, check dan eerst of dat mag en zorg dat je altijd water bij de hand hebt.

2. Kamertemperatuur
Haal vlees een half uur voor het grillen uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

3. Stevige plek
Kies een stevige plek voor de barbecue, op veilige afstand van tafel en eten.

4. Olie
Bestrijk het rooster van tevoren met olie, tegen het plakken.

5. Staalborstel
Maak het rooster achteraf goed schoon met een staalborstel.

6. Stearine en houten spaanders
Gebruik aanmaakpapier van stearine en houten spaanders, maar geen brandbare vloeistoffen of giftige chemicaliën om de barbecue aan te maken.

7. Houtskool of briketten
Houtskool of briketten? Briketten warmen langzaam op, maar verlengen de grilltijd. Houtskool gloeit snel, maar minder lang en is geschikt voor snel gaar-producten zoals worstjes, groenten of dunne lapjes vlees.

8. Indirect grillen
Dikke stukken vlees kun je beter indirect grillen: leg de hete kooltjes langs de kanten van de barbecue en leg het vlees in het midden. Zo wordt het vlees van binnen gaar zonder dat de buitenkant zwart wordt. Indirect grillen doen je met briketten, of houtskool en briketten.

9. Vuurkruiden
Gooi eens vuurkruiden op de kooltjes, die geven gerechten een lekkere smaak. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of zelf wat lekkere kruiden mixen.

Recepten?
Onlangs verschenen: Het grote BBQ & grillboek met 200 recepten voor vlees, kip, vis, groenten, dips, drankjes en toetjes. € 19,95 (Uitgeverij Kosmos, info: www.kosmosuitgevers.nl).

Review deze post