Een hartige taart is altijd een goed idee, omdat je deze zowel warm als koud kunt eten. Daarnaast kun je er perfect restjes van groenten in kwijt. Zo hoef je niets weg te gooien. Ine van Mierlo bedacht dit recept en verwerkte er doperwten en munt uit eigen moestuin in. Een match made in heaven!
Zelfgemaakt of beetje hulp
Je kunt de hartige taart met een beetje hulp van pakjes maken of helemaal zelf. Bladerdeeg uit de vriezer leent zich prima voor deze taart, maar je kunt ook zelf zanddeeg maken. Voor het zanddeeg van een grote hartige taart kneed je 150 g boter, 300 g bloem, een beetje water en een beetje zout tot een bal. Voeg water toe totdat het niet meer droog aanvoelt. Leg de bol dan ongeveer 25 min. in de koelkast. Bak je de hartige taart met bladerdeeg uit de vriezer, bak de taart dan de laatste 10 min. op de kop. Zo wordt de onderkant ook lekker knapperig.
Dit heb je nodig voor de hartige taart
Voor de vulling kun je natuurlijk allerlei dingen van het seizoen uit de moestuin kiezen zoals wortelen, tuinbonen, spinazie etc. Ine koos voor het ingrediënt van dit moment: doperwten.
- 10 blaadjes munt fijngehakt
- 1 grote ui in blokjes
- 250 g doperwten (tuin of vriezer)
- 3 eieren
- 200 ml room Peper en zout naar smaak Beetje boter om de ui aan te fruiten en vorm in te vetten. Optie: fijngehakte bieslook en/of geraspte kaas.
Zo maak je de hartige taart
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de taartvorm in. Je kunt daarna de vorm nog bedekken met bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de gehele taartvorm goed. Snij eventuele randjes bij. Bak kort de blokjes ui en blancheer de doperwten. Klop de eieren met de room goed los en voeg daar de peper en zout toe. Mix de uien, doperwten en munt door elkaar en beleg de taartvorm hiermee. Schenk het ei en roommengsel er overheen. Je kunt dan nog bieslook of geraspte kaas toevoegen. Bak de hartige taart in circa 20 min. goudbruin. Lekker met een frisse salade en/of kruidencrème fraîche erbij.
Wil je meer kookinpspiratie? Bekijk eens de receptenpagina!