What’s in a name? Planten krijgen hun botanische of Nederlandse naam veelal niet per toeval; ze zijn te herleiden uit een mythisch verhaal, een medicinale werking of gewoonweg de uiterlijke kenmerken. Buitenleven ging op zoek naar de herkomst van verschillende plantnamen. Deze keer: sleutelbloem (Primula).

Tekst: Evelien Boutsen

Hemelsleutel

De rots waarop hij kon bouwen, zo zou Jezus de apostel Petrus genoemd hebben. Niet verwonderlijk dus dat hij van Christus de sleutels van de hemel toevertrouwd kreeg. Op een dag liet de hemelbewaarder de waardevolle sleutelbos per ongeluk op de aarde vallen. Hoe dat kon gebeuren, verschilt per vertelling – volgens de ene versie was de poortwachter in slaap gevallen, volgens de andere glipte de sleutelbos hem van ontsteltenis uit zijn handen toen hem ter ore kwam dat iemand de sleutels van de hemel nagemaakt had. Hoe het ook zij: de sleutels lagen daar, op de aarde. Nog voor iemand de hemelsleutels kon oprapen, had Petrus zijn kostbare bezit alweer in handen. Op de plek waar de sleutels de aarde geraakt hadden, bloeiden prachtige, kleurrijke en tot dan toe onbekende bloemen.

De sleutel tot goud

Meerdere sagen en legenden beweren dat je met een sleutelbloem een schatkist zou kunnen openen.

Primus

Primula-cultivars kondigen het begin van de lente aan. Sleutelbloemen zijn een van de eerste (‘primus’ in het Latijn) soorten
die kleur geven aan het voorjaar. Het verkleinwoord van ‘primus’ is ‘primula’.

Honderden soorten

Wereldwijd zijn er wel meer dan vijfhonderd soorten sleutelbloemen. Ze zijn inheems in de gematigde streken van Eurazië en bloeien vooral in een koel en vochtig klimaat zoals dat van de Alpen, de Pyreneeën en de Himalaya.

Etymologie van de sleutelbloem

Paspoort

Botanische naam: Primula
Nederlandse naam: sleutelbloem
Familie: Primulaceae
Levensduur: vaste plant
Hoogte: 10-30 cm
Winterhard: ja
Groenblijvend: nee
Bloeiperiode: maart-mei
Standplaats: zon, halfschaduw

Inheems in Nederland

In Nederland zijn maar drie soorten Primula inheems: gulden sleutelbloem (Primula veris), slanke sleutelbloem (Primula elatior) en stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris).

Buitenleven

Dit artikel staat in de voorjaarseditie van Buitenleven. Vond je deze sneak peek leuk? Bestel dan deze editie via onze webshop.

Meer inspiratie

Deel deze pagina

5/5 - (2)