Ongewenste planten die worden beschouwd als onkruid zijn soms mooier dan gekweekte bloemen. Toch zien we deze plantjes als nutteloos en schadelijk en willen we ze niet in ons gazon zien. Hoe voorkom je onkruid en hoe bestrijd je het?  

Wel of geen onkruid?

Veelvoorkomende plantjes en bloemetjes die worden beschouwd als onkruid zijn: zevenblad, paardenbloem, klaver, vergeet-me-nietje, kamille, fluitenkruid en boterbloem. Het begrip onkruid is zeer breed én subjectief. Wat voor de een onkruid is, is voor de ander een genot. Sommige tuinliefhebbers hebben kamille, fluitenkruid of klaproos maar al te graag in hun tuin. in een aantal gevallen kan onkruid zelfs schade toebrengen aan bijvoorbeeld gezondheid of moestuinopbrengst. Zoals soms ernstige huiduitslag van berenklauw.

Bestrijd onkruid in het gazon en in de border - Tuinieren met Buitenleven

Paardenbloemen zijn vaak geen welkome gasten in het gazon

Onkruid in je gazon

Het is een cliché, maar zoals in veel gevallen is voorkomen beter dan genezen. Bij het inzaaien van je gazon dien je al het juiste graszadenmengsel te gebruiken. Een gazon waarop veel wordt gelopen en gespeeld, behoeft minder fijne grassoorten dan een gazon dat nauwelijks wordt gebruikt. Fijne grassoorten gaan eerder kapot, waardoor (sterker) onkruid de kans krijgt om te woekeren. Engels raaigras (Lolium perenne) is een sterke grassoort die goed bestand is tegen droogte, betreding en bespeling. Het is verder zaak om je gazon goed te verzorgen voor een gezonde, dichte grasmat waarin onkruid zo min mogelijk kans heeft. Dit doe je door te sproeien bij droogte en regelmatig te bemesten. Ook door het gras regelmatig te maaien (niet te kort, 3 cm is ideaal), geef je klavers en mossen geen kans.

Bestrijd onkruid in het gazon en in de border - Tuinieren met Buitenleven

Mulch zorgt dat onkruid geen licht krijgt en dus niet groeit

Breng mulch aan in je borders

Als het op je borders aankomt, is mulchen magisch. Dit is het bedekken van de bodem rondom je planten met organisch materiaal. Door dit te doen, kan onkruid niet kiemen en groeien want het krijgt geen licht. Mulchen doe je met een laagje houtsnippers, cacaodoppen, boomschors of zelfs met afgemaaid gras. Je kunt er ook voor kiezen om bodembedekkers te planten. Sterke en geschikte bodembedekkers zijn goudaardbei, kattenkruid en pachysandra.

Bestrijd onkruid het beste met de hand

Zie je ondanks deze maatregelen onkruid verschijnen? Verwijder het dan zo snel mogelijk. Het bestrijden op een natuurlijke manier is niet altijd een pretje, want de beste manier is met de hand of een onkruidsteker aan de slag gaan. Zo krijgt het geen kans om uit te breiden. Zorg er wel voor dat je het onkruid er met wortel en al uittrekt.

4.7/5 - (6)