Kruidenplanten in de keuken, op je balkon of in je tuin. Het staat niet alleen leuk, maar is ook erg handig tijdens het koken. Je plukt er een blaadje of takje vanaf en kunt er meteen mee aan de slag. Hoe je zo lang mogelijk plezier houdt van jouw verse kruiden? Wij geven je tips om zo lang mogelijk te genieten van jouw verse kruidenplantjes.

Kruidenplant kopen? Kies niet voor ‘plofplantjes’

Het begint eigenlijk al met het kopen van de kruidenplantjes. Als die van jou uit de supermarkt komen, kun je nog zulke groene vingers hebben, maar zullen ze niet lang meegaan. Dit zijn eigenlijk een soort ‘plofplantjes’. Deze kruidenplanten worden onder uitstekende omstandigheden gekweekt om ze snel vol, groen en groot te laten worden. Eenmaal uit die omgeving hebben ze het een stuk moeilijker. Na een week zien dit soort plofplantjes er vaak al niet meer mooi uit. Zonde, toch?

De juiste kruidenplantjes gaan langer mee.

Waar koop je verse kruidenplanten?

Onze eerste tip is dus ook om een kruidenplant bij een kweker of het tuincentrum te kopen. Heb je al een plantje gekocht in de supermarkt? Laat voor de stevigheid dan de folie om de plant heen zitten en zorg voor een pot met gaten onderin. Zet die vervolgens op een bord met water. De wortels zuigen namelijk het water van onderuit op. Dit geldt uiteraard ook voor de tuincentra-plantjes.

Zet ze in een pot met gaten onderin, op een bord met water.

Kruiden invriezen

Ook kun je langer van de plofplantjes genieten door ze af te knippen en te bewaren in de koelkast of vriezer. Kruiden als basilicum (Ocimum basilicum), koriander (Coriandrum sativum), munt (Mentha), bieslook (Allium schoenoprasum), en peterselie (Petroselinum crispum) kun je invriezen.

Zet kruidenplantjes op een lichte plek zonder direct zonlicht.
Zet kruidenplantjes op een lichte plek zonder direct zonlicht.

Welke kruidenplanten in de keuken?

Je kunt kruiden natuurlijk ook zelf zaaien, in een pot of in de (tuin)grond. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten. Als je voor makkelijke en onderhoudsvriendelijke kruiden wilt gaan, kies je voor bieslook (Allium schoenoprasum), munt (Mentha), peterselie (Petroselinum crispum) of tijm (Thymus).

Welke kruidenplanten zijn winterhard?

Zoek je iets wat je ook na de zomer buiten kunt laten staan? Zoek dan naar winterharde kruiden. Dat zijn:

  • Tijm (Thymus)
  • Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
  • Munt (Mentha)
  • Oregano (Origanum vulgare)
  • Salie (Salvia officinalis)
  • Peterselie(Petroselinum crispum)
Tijm is winterhard. Basilicum niet, maar kun je goed invriezen.

Kruiden in je border?

Wil je graag een border vol kruiden? Lees dan eens dit artikel.

 

Hoe lang gaan kruidenplantjes mee?

Vraag je je nu af hoe lang de ‘goede’ kruidenplantjes meegaan? Dat is eerlijk gezegd nog steeds lastig te zeggen. Sommige kruiden, zoals basilicum (Ocimum basilicum) en koriander (Coriandrum sativum), groeien sowieso maar een jaartje en gaan daarna dood. Ook is het belangrijk waar je ze neerzet. Kies een plaats met veel licht (maar geen volle zon!) en zet ze binnen niet boven een verwarming.

 

Verse kruiden oogsten
Oogst de verse kruiden altijd met een schaartje. Sommige planten lijden onder de zuren en bacteriën van je handen. Als je hier allemaal rekening mee houdt, gaan ze zo lang mogelijk mee. Benieuwd wat je met je verse kruiden kunt maken? Laat je inspireren door dit artikel vol zomerse drankjes.

Bij het raam is een prima plek, maar niet boven de verwarming.

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.2/5 - (5)