Strooizout heeft directe gevolgen voor bomen langs de weg, dus ook voor de buxushaag die je tuin afschermt. Zout tast de schors aan, waardoor bomen, hagen en planten gevoelig worden voor schimmels. Volgens Natuur & Milieu zijn er ook indirecte gevolgen voor de vegetatie. Als strooizout in het grondwater komt, wordt de groei van bomen en planten verhinderd en stopt meestal de ontwikkeling van de bladeren.
Beschadigde buxus niet verwijderen
Veel planten beschermen zich tegen een hoog zoutgehalte in de bodem door hun wortels te verleggen, om zodoende hoge zoutconcentraties te mijden. Van de andere kant houden planten die blootstaan aan zout onmiddellijk op met groeien. Hoe dan ook hebben veel planten en heggen last van strooizout.
Vaak hoor je van mensen dat strooizout hun buxushagen in de voortuin beschadigt. De vraag is wat je daaraan kunt doen. “Als je nog de keuze hebt om iets aan te planten, ga dan langs bij een tuinexpert”, adviseert Lieuwe Westra van Tuinkeur. “Om nu alles eruit te gooien, is natuurlijk geen optie.”
Tips voor strooizout bij buxus
Volgens Lieuwe Westra zijn er grofweg drie oplossingen als je buxushaag is aangetast door strooizout.
- De tuin ophogen, zodat het zout zo weinig mogelijk in aanraking komt met de plantwortels. Zo’n kunstmatige verhoging maak je door een stenen band tussen de tuin en de stoep te plaatsen, of door een afvoergreppeltje te graven.
- Als je zelf in de winter zout strooit, gebruik hiervoor in de plaats dan scherp zand.
- Besproei de grond rondom de buxus langdurig met water, zodat het zout uit de grond (voor een deel) wordt weggespoeld.
Buxusmot bestrijden in voorjaar en zomer
Heb je de buxus de hele winter goed kunnen houden? Dan is de volgende uitdaging de lente en het voorjaar. Want – en inmiddels is het een berucht diertje – de buxusmot is dol op deze struik. beter gezegd zijn het de rupsen die nog mot moeten worden. In een mum van tijd kunnen ze je mooie buxus kaalvreten. Lees ‘De buxusmot op natuurlijke manier bestrijden‘ om ook de rest van het jaar te kunnen genieten van je buxusstruik.