De meeste mollen zien slecht, maar zijn wel heel gevoelig voor geluid en trillingen. Om mollen te verjagen zijn er apparaten die een ultrasoon geluid of seismische golven verspreiden. Maar ook klemmen worden nog regelmatig gebruikt. Zijn er ook diervriendelijke manieren om mollen te verjagen, bijvoorbeeld planten?

Molshopen? Een geschikte tuin

Veel mensen zijn trots op een goed onderhouden gazon en raken van streek als er spontaan een hoopje aarde de kop opsteekt. Of meerdere molshopen. Dit mag dan wel heel vervelend zijn, echter het verschijnen van molshopen betekent dat je een heel geschikte tuin hebt. De ondergrondse knaagdieren vertoeven er namelijk graag. Mollen eten slakken, regenwormen en verschillende larven. Kenners zien mollen in de tuin als een groot voordeel, omdat ze door het graven van gangen meer lucht en water in de grond brengen.

Mollen verjagen: dat doe je zo met de tips van Buitenleven.

Veel mensen zien molshopen in de tuin als ongewenst.

Natuurlijke middelen om mollen te verjagen

Mollen zijn niet alleen heel gevoelig voor geluid en trillingen, ze hebben ook een goed ontwikkeld neusorgaan. Mollen hebben een hekel aan sterke geur, bijvoorbeeld die van sommige knollen en wortels. Er zijn planten die mollen om die reden niet fijn vinden: keizerskroon (Fritillaria imperialis), nieskruid of kerstroos (Helleborus), tuingloxinia (Incarvillea) en kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris). Ook kun je knoflookteentjes in de molsgang leggen om ze te verjagen.

Flessen plaatsen in de grond

Een andere manier om mollen op een diervriendelijke manier weg te krijgen, is het ingraven van glazen flessen met de hals uitstekend boven de grond. Als het waait in de fles en een mol hoort dat geluid, raakt hij geïrriteerd omdat hij zeer is gesteld op rust. Wil je een mol echt irriteren, haal dan de molshoop steeds direct weg. Zodoende vertrekt het knaagdier naar een tuin met minder ‘pestkoppen’.

3.1/5 - (27)