In je goed onderhouden gazon ontdek je een molshoop. Of misschien heb je er al meerdere gespot. Niet ideaal. Maar hoe krijg je een mol uit je tuin? De kleine dieren zijn heel gevoelig voor geluid en trillingen. Maar ook klemmen worden nog regelmatig gebruikt. We geven je enkele (diervriendelijke) manieren om mollen te verjagen.

Mollen verjagen met geluid

Mollen zien slecht, maar zijn wél goede hoorders. Om mollen uit je tuin te krijgen, kun je gebruikmaken van apparaten die een ultrasoon geluid of seismische golven verspreiden. Voor mensen niet te horen, maar voor mollen wel.

Met knoflook mollen verjagen


De slechtziende diertjes zijn niet alleen gevoelig voor geluid en trillingen, ze hebben ook een goed ontwikkeld neusorgaan. Mollen hebben een hekel aan sterke geur, bijvoorbeeld die van knoflook. Je kunt dus knoflookteentjes in de molsgang leggen om ze te verjagen. Maar er zijn meer planten die mollen niet fijn vinden: keizerskroon (Fritillaria imperialis), nieskruid of kerstroos (Helleborus), tuingloxinia (Incarvillea) en kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris).

Mol (Talpa Europaea) komt even boven de grond.

Andere diervriendelijke manieren om mollen te verjagen

Naast oplossingen met geluid en geuren kun je mollen in je tuin nog op andere diervriendelijke manieren bestrijden:

  • Gebruik mollen carbid, een middeltje dat dier- en tuinvriendelijk is
  • Plant bomen en planten in je tuin, in plaats van alleen gras. Mollen gedijen niet goed in tuinen met wortels
  • Graaf flessen in, waarbij de hals boven de grond uitsteekt. Als de wind in de fles komt en een mol dat geluid hoort, raakt hij geïrriteerd
  • Wil je een mol echt irriteren, haal dan de molshoop direct weg. Vaak vertrekt het knaagdier naar een tuin met minder ‘pestkoppen’

Hoe vind je de hoofdgang van een mol?

Wil je knoflook gebruiken of toch liever een mollenklem? Dan moet je weten waar de hoofdgang van de mol ligt. Graaf de molshoop voorzichtig een beetje uit. Zo kun je voelen welke kant de hoofdgang precies opgaat.

Hoe diep zijn de gangen van een mol?


Dit verschilt erg per mol en per keer. Soms graven ze gangen die aan de oppervlakte liggen, maar ze kunnen ook tot 120 centimeter diep gaan.

Molshopen? Een geschikte tuin

Veel mensen zijn trots op een goed onderhouden gazon en raken van streek als er spontaan een hoopje aarde de kop opsteekt. Of meerdere molshopen. Dit mag dan wel heel vervelend zijn, echter het verschijnen van molshopen betekent dat je een heel geschikte tuin hebt. De ondergrondse knaagdieren vertoeven er namelijk graag. Mollen eten slakken, regenwormen en verschillende larven. Kenners zien mollen in de tuin als een groot voordeel, omdat ze door het graven van gangen meer lucht en water in de grond brengen.

Mollen verjagen: dat doe je zo met de tips van Buitenleven.

Veel mensen zien molshopen in de tuin als ongewenst.

 

Flessen plaatsen in de grond

Een andere manier om mollen op een diervriendelijke manier weg te krijgen, is het ingraven van glazen flessen met de hals uitstekend boven de grond. Als het waait in de fles en een mol hoort dat geluid, raakt hij geïrriteerd omdat hij zeer is gesteld op rust. Wil je een mol echt irriteren, haal dan de molshoop steeds direct weg. Zodoende vertrekt het knaagdier naar een tuin met minder ‘pestkoppen’.

2.9/5 - (77)