Een druif in je tuin geeft een mediterrane sfeer en levert jaarlijks een mooie hoeveelheid druiven op – behalve als merels, wespen en vliegen ze voor je neus hebben weggekaapt. Maar ook een druif kan ziek worden en galmijt komt het meest voor. Hoe kun je de aanslag voorkomen en definitief verwijderen, op een natuurlijke manier? De winter is een goede periode om een begin te maken.

De pokziekte

Galmijt herken je aan bobbeltjes bovenop de bladeren en aan witte spinnenwebjes aan de onderkant van de bladeren. Soms worden de bobbeltjes bruin en kan het druivenblad helemaal daarmee zijn bedekt. In die kleine bobbeltjes leven en vermeerderen de galmijten zich. Deze aantasting van het blad wordt ook wel ‘de pokziekte’ genoemd, en vooral druiven zijn hiervoor gevoelig.

Bladeren en laagje schors verwijderen

Galmijt op het blad van een druif

Galmijt op het blad van een druif

“Als je druif al is aangetast door galmijt, kun je de bladeren al in een vroeg stadium weghalen en afvoeren”, vertelt kenner Lieuwe Westra van Tuinkeur. “Dit moet je, indien mogelijk, blijven doen omdat het beestje niet zomaar is verdwenen.” Helaas is het verwijderen van de bladeren meestal niet genoeg, want de galmijt overleeft in de schubben van de knoppen. En in de winter kruipen galmijten in de schors van de druif. Op dat moment kun je de schors pellen. Pas wel op met strenge vorst, want zonder schors is de druif minder goed beschermd tegen extreme kou.

Tip: pak de plant in met stro

Aangezien de stam van de druif bij vorst extra kwetsbaar is, kun je de voet ter bescherming met stro inpakken. Je kunt na het pellen van de stam ook een warme deken om de plant wikkelen, maar zorg dan wel dat de druif kan ventileren. Lieuwe: “Wat ook helpt, is het flink kort terugsnoeien vroeg in de winter. Door het snoeihout af te voeren, verdwijnen ook veel mijten.”

3.8/5 - (14)