Tuinontwerper Jacqueline Volker houdt vooral van sfeer in haar ontworpen tuinen. Een vloerkleed en gekleurde muren buiten? Kan gewoon. Ze ontwerpt met lef. Zoals deze jungletuin, in Leiden. Compleet met groene muren, bladeren in overvloed en, jawel, lianen. Het volledige artikel lees je in Buitenleven 2020/05.

Een beetje Nieuw-Zeeland in Leiden

Groen speelt de hoofdrol in deze jungletuin. De eigenaren waren na een vakantie in Nieuw-Zeeland helemaal geïnspireerd door de exotische, jungleachtige kustvegetatie. Zie dat maar eens toe te passen in Zuid-Holland. Jacqueline nam de uitdaging graag aan, met succes. “Het gros van de beplanting behoudt zijn blad, waardoor de uitstraling het hele jaar groen is”, aldus de ontwerpster. Maar palmen en bananenbomen kwamen er niet in. “We zitten tenslotte toch in Nederland en dat vind ik hier niet passen.”

In het zitje, omringd door Portugese tegeltjes, waan je je zo in een groene oase. Foto: Sonja Velda

Kleurrijke jungle

De kleuren rood, oranje, wit, roze en zilver komen ook allemaal terug, in de borders. Hiervoor gebruikte ze, onder andere, zegge (Carex comans ‘Bronze Form’), een grasje met bronskleurige halmen en een zegge (Carex testacea), die oranjerood is. Bloemen staan er weinig in de tuin. Jacqueline: “Deze jungletuin laat zien dat je ook zonder bloemen toch iets leuks kunt maken.”

De tegeltjes voor had pad komen uit hun oude tuin, hergebruik vinden Jacqueline en de bewoners belangrijk. Foto: Sonja Velda

Binnen en buiten groen

Om inspiratie op te doen kijkt Jacqueline vaak naar het interieur van de bewoners. Bij dit project vielen haar meteen de groen wanden, een behang met jungleprint en groene gordijnen op. Deze werden de basis voor haar ontwerp. Om binnen en buiten nog meer met elkaar te verbinden zijn ze slechts door een glazen harmonicadeur van elkaar gescheiden. Maar sommige dingen kunnen echt alleen maar buiten, zoals klimmen aan touwen en aan klimladders slingeren. Want ja, dat kan natuurlijk niet ontbreken in een echte Hollandse jungletuin.

Het hele artikel over dit tuinontwerp lees je in Buitenleven 2020/5. Deze ligt nog tot en met 25 juni 2020 in de winkel.

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2020/5

 

5/5 - (3)