Gaat je tuin dit voorjaar op de schop? Mis dan de drie trendtuinen niet die Tuinbranche Nederland voor 2019 ontwierp. Stuk voor stuk sfeervolle, groene tuinen waarin klimaatbestendigheid en biodiversiteit belangrijke pijlers zijn.

Kweken in eigen tuin

Hergebruik van materialen en slimme, ecovriendelijke oplossingen zijn belangrijke elementen in trendtuin ‘Harvesting Elements’. Denk bijvoorbeeld aan een plantenbak en regenton ineen. Of tuintegels met een uitsparing voor planten waardoor regenwater gewoon kan wegzakken. Het kweken van groenten, kruiden en planten mag niet ontbreken. Dat kan in een kweekkas, maar ook in moestuinbakken. De vele planten maken de tuin aantrekkelijk voor insecten. Vogels kunnen hun dorst lessen in een waterbassin met drijfplanten.

Drie mooie trendtuinen voor tuininspiratie, op een rij gezet door Buitenleven

Ronde plantenbakken in pastelkleuren en betonnen ringen met insectvriendelijke planten typeren de trend Soft Landing. Foto Maayke de Ridder

Ronde vormen, aaibare planten

Trendtuin ‘Soft Landing’ is een tegenreactie op de verharding van de maatschappij. Veel ronde vormen dus, aaibare beplanting en fijne kussens die je opvangen. Vriendelijke pasteltinten overheersen en ook het gazon speelt een belangrijke rol. Dat is niet alleen zacht voor blote voeten, maar ook goed voor de afwatering van regenwater. Deinende siergrassen en verticale groene wanden zorgen voor een extra zachte uitstraling.

Slim tuinieren

De trendtuin ‘New Frontiers’ laat zien hoe je een smart garden maakt van je tuin. Bijvoorbeeld met tuinonderhoud via een app en verlichting op zonnepaneeltjes. De sfeer is futuristisch met wit, paars en zilver om de technologie te accentueren. Niet alleen in materialen; ook in planten. Die zijn bovendien geselecteerd op aantrekkingskracht voor insecten. Het watermanagement is ook hier goed geregeld. De waterdoorlatende bestrating is een mix van steen en glassplit. Ook via speelse watertegels die uitmonden in rvs goten, kan overtollig regenwater wegvloeien. Een besproeiingscomputer met bodemvochtigheidssensor geeft planten uitsluitend water als het nodig is.

Drie mooie trendtuinen voor tuininspiratie, op een rij gezet door Buitenleven

Technische snufjes zijn mooi weggewerkt in de trendtuin New Frontiers, waar natuurlijke beplanting de toon zet. Door de NCB-grasklinkers kan regenwater wegzakken. Foto Maayke de Ridder

Tuinen bekijken

Nieuwsgierig geworden? Ga de trendtuinen zelf bekijken bij tuincentrum Huiting aan de Lexmondsestraatweg 2 in Vianen. De gebruikte materialen en planten zijn verkrijgbaar bij tuincentra in heel Nederland.

Meer tuininspiratie

Wie meer wil weten over trends in je tuin van dit jaar, kan uitkijken naar de extra dikke tuinspecial, Buitenleven 2019/3. Hier gaan we uitgebreid in op trendtuinen en andere goede ideeën voor je tuin dit voorjaar. De editie is vanaf 15 maart 2019 te koop in de winkel en valt die dag bij abonnees op de mat.

Review deze post