Aardbeien zijn heerlijke en sappige vruchten die niet alleen in de supermarkt te vinden zijn, maar ook gemakkelijk in je eigen tuin kunnen groeien. Het kweken van aardbeien in je tuin is niet alleen bevredigend, maar het geeft je ook de kans om te genieten van verse, zoete en smaakvolle bessen rechtstreeks van de plant. Het kweken ervan is ook niet zo moeilijk, als je je maar houdt aan een paar basisregels. Met deze zeven praktische tips pluk je nu én volgend jaar de lekkerste zomerkoninkjes.

1. Begin met humusrijke tuinaarde voor gezonde aardbeien

Aardbeien stellen niet heel veel eisen aan de bodem. Voor de verzorging is het wel belangrijk om te weten op welke grondsoort je tuiniert. Op zandgrond bestaat het risico op uitdrogen; water geven is hier dus belangrijk. Op dichte kleigrond kan water juist een probleem zijn, want de wortels zijn gevoelig voor rot. In dat geval kun je aardbeien, net als aardappels, op een ruggetje zetten. Geef de planten in het voorjaar een gift organische (langzaam werkende) mest. Let daarbij op de verhoudingen: teveel stikstof geeft veel blad en weinig vrucht. Er is ook speciale aardbeienmest verkrijgbaar. Ook kunnen de planten gevoelig zijn voor ziekten. Neem ze daarom mee in het wisselteeltschema van de moestuin of verplaats ze na een of twee jaar naar een nieuw bed.

Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
Hoewel aardbeien niet veeleisend zijn voor de bodem, is het van belang dat je ze op de juiste manier plant in de soort aarde die je hebt.

2. Aardbeien kweken op het balkon

Gelukkig kunnen aardbeien ook goed gedijen in bakken en potten, ideaal voor mensen met een balkon of beperkte ruimte. Het is belangrijk om lichtzure, humusrijke tuinaarde te gebruiken voor het planten in potten. Om water langer vast te houden, kun je eventueel wat Cocopeat aan het grondmengsel toevoegen. Bij het planten in potten is het aan te raden om de aardbeien wat schuin aan te planten, zodat de vruchten later gemakkelijk over de rand van de pot kunnen hangen. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben, ongeveer 25-30 cm, zodat de natte planten sneller kunnen drogen en schimmelvorming wordt voorkomen.

Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
https://www.bol.com/nl/nl/p/potgrond-20l-geperst-cocos-vezel-eco-vriendelijk-milieubewust-tuinieren-tuin-2x10l-gratis-verzending/9300000045052442/?bltgh=pIFcTfXrScT0rWkhwGdOlA.4_14.15.ProductTitle

3. Zorg voor voldoende water en zonlicht

Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben dus tijdens hun groeiproces veel vocht nodig. Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen. Daarnaast hebben aardbeien veel zonlicht nodig om goed te rijpen. Zorg ervoor dat je het aardbeiveldje op een zonnige plek plaatst of verrijdbare bakken gebruikt die je in het seizoen naar de warmste plekken kunt verplaatsen voor optimale zonblootstelling.

4. Leg ze in een bedje van stro

Om te voorkomen dat aardbeien beschimmelen door vochtige aarde, kun je in juni een laag stro tussen de planten leggen. Dit helpt ook om de grond vrij te houden van onkruid, waardoor alle voedingsstoffen naar de aardbeiplanten kunnen gaan. Bovendien ontmoedigen de harde sprieten van het stro slakken, die helaas ook dol zijn op aardbeien (lees tips tegen slakken). In de winter sterven de aardbeiplanten bovengronds af, en om de wortels te beschermen tegen strenge vorst, kun je de aarde bedekken met een laagje stro.

Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
Stro helpt tegen schimmels, onkruid én slakken.

5. Vermeerdering door stekken voor een blijvende oogst

Aardbeiplanten dragen vaak pas in het tweede of derde jaar optimaal. Na verloop van tijd worden ze uitgeput en kun je ze het beste vervangen. Dit kun je doen door gebruik te maken van eigen stekjes. In augustus kun je de uitlopers van de driejarige moederplanten in potten poten voor de oogst van volgend jaar. Deze uitlopers kun je gewoon van de moederplant afknippen. Deze jonge plantjes zullen het volgende jaar al bescheiden aardbeien produceren.

6. Dun aardbeiplantjes regelmatig uit

Eenjarige aardbeiplantjes kunnen relatief weinig en kleine vruchten produceren. Om ze beter te laten ontwikkelen, is het raadzaam om ze uit te dunnen. Laat aan elke tak slechts drie vruchten zitten. Dit helpt de planten om zich beter te ontwikkelen en zorgt voor een betere vruchtzetting. Om dezelfde reden kun je ook de uitlopers van een- en tweejarige plantjes in een vroeg stadium verwijderen, zodat alle energie naar de moederplant gaat.

Verwijder regelmatig uitlopers van jonge planten; zo gaat alle energie uit naar de vruchtzetting.

7. Koop aardbeiplanten

Als je geen zin hebt in gedoe met stekken en uitdunnen, kun je ook ‘gekoelde’ aardbeiplantjes kopen. Deze plantjes zijn al wat ouder en zullen het eerste jaar al een gulle oogst geven. Door verschillende soorten aardbeien, zoals junidragers, doordragers en laatbloeiers, te kopen, kun je de hele zomer genieten van je ‘eigen’ zomerkoninkjes. Je kunt deze aardbeiplantjes bestellen bij verschillende kwekerijen, zoals bijvoorbeeld Aardbeiplantje.nl.

Leuke weetjes over de aardbei

Nu weet je precies hoe je zelf aardbeien kunt kweken. Maar wist je dit al over de aardbei? 3 leuke weetjes over het zomerkoninkje op een rij.

  1. Technisch gezien zijn aardbeien geen echte bessen. Hoewel we ze vaak beschouwen als bessen, zijn aardbeien eigenlijk geen echte bessen volgens de botanische definitie. In plaats daarvan behoren ze tot de categorie van ‘schijnvruchten’, omdat de eetbare delen eigenlijk afkomstig zijn van de kleine zaadjes op het oppervlak van de vrucht, terwijl de rest van de aardbei als een soort steeltje fungeert.
  2. Voordat aardbeien het geliefde fruit werden dat we vandaag kennen, werden ze vroeger voornamelijk als medicinale planten gebruikt. Oude beschavingen gebruikten aardbeien om alles te behandelen, van maagproblemen tot huidaandoeningen.
  3. De grootste aardbei ooit geregistreerd was maar liefst 22 gram! Deze enorme vrucht werd in 1983 in Japan gekweekt. Normaal gesproken wegen aardbeien tussen de 12 en 28 gram, dus deze reusachtige aardbei was echt een uitzondering.
Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
Aardbeien die je zelf hebt gekweekt smaken je extra lekker!

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)