Niets zo lekker als aardbeien uit eigen tuin. Het kweken ervan is ook niet zo moeilijk, als je je maar houdt aan een paar basisregels. Met deze zeven praktische tips pluk je nu én volgend jaar de lekkerste zomerkoninkjes.

Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
Hoewel aardbeien niet veeleisend zijn voor de bodem, is het van belang dat je ze op de juiste manier plant in de soort aarde die je hebt. Plant ze zo’n 25-30 cm van elkaar.

1. Begin met humusrijke tuinaarde

Aardbeien stellen niet heel veel eisen aan de bodem. Voor de verzorging is het wel belangrijk om te weten op welke grondsoort je tuiniert. Op zandgrond bestaat het risico op uitdrogen; water geven is hier dus belangrijk. Op dichte kleigrond kan water juist een probleem zijn, want de wortels zijn gevoelig voor rot. In dat geval kun je aardbeien, net als aardappels, op een ruggetje zetten. Geef de planten in het voorjaar een gift organische (langzaam werkende) mest. Let daarbij op de verhoudingen: teveel stikstof geeft veel blad en weinig vrucht. Er is ook speciale aardbeienmest verkrijgbaar. Ook kunnen de planten gevoelig zijn voor ziekten. Neem ze daarom mee in het wisselteeltschema van de moestuin of verplaats ze na een of twee jaar naar een nieuw bed.

Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
Ook hangend kun je prima aardbeien kweken, bijvoorbeeld op het balkon of in een tuinkas.

2. Aardbeien kweken op je balkon

Gelukkig laten aardbeien zich ook goed kweken in bakken en potten. Vul de potten dan met lichtzure, humusrijke tuinaarde. Voeg eventueel wat Cocopeat toe aan het grondmengsel, dit houdt water langer vast. Plant de aardbeien wat schuin aan, zodat de vruchten straks over de rand kunnen vallen. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben (25-30 cm). Op die manier drogen natte planten sneller en voorkom je schimmels.

3. Zorg voor ruim water en zon

Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben tijdens het groeiproces dan ook flink wat water nodig. Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen. Ook hebben aardbeien zon nodig om goed te kunnen rijpen. Maak een aardbeiveldje dus op een zonnige plek of maak (verrijdbare) bakken die je in het seizoen naar de warmste plekken kunt verplaatsen.

Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
Stro helpt tegen schimmels, onkruid én slakken.

4. Leg ze in een bedje van stro

Om te voorkomen dat aardbeien beschimmelen op de vochtige aarde, leg je in juni plukken stro tussen de planten. Op deze manier blijft de aarde ook onkruidvrij, zodat alle voeding naar de aardbeiplanten gaat. De harde sprieten ontmoedigen bovendien slakken, die helaas ook dol zijn op aardbeien (lees tips tegen slakken). In de winter sterven de planten bovengronds af. Om de wortels te beschermen tegen strenge vorst, kun je de aarde dan ook afdekken met stro.

5. Maak je eigen stekken

Aardbeiplanten dragen vaak pas in het tweede of derde jaar optimaal. Daarna zijn ze uitgeput en kun je ze het best vervangen. Dit kun je doen met eigen stekjes. Pot in augustus de uitlopers van de driejarige moederplanten op voor volgend jaar. Deze knip je gewoon van de moederplant af. Ze zullen dan direct al – zij het bescheiden – aardbeien dragen.

Zeven tips om je eigen aardbeien te kweken in de tuin of in een pot – Tuinieren met Buitenleven
Verwijder regelmatig uitlopers van jonge planten; zo gaat alle energie uit naar de vruchtzetting.

6. Dun aardbeiplantjes regelmatig uit

Eenjarige aardbeiplantjes geven relatief weinig en kleine vruchtjes. Tenzij je ze uitdunt: laat aan elke tak drie vruchten zitten. Op deze manier ontwikkelen de planten zich bovendien beter. Om dezelfde reden knip je de uitlopers van een- en tweejarige plantjes in een vroeg stadium weg. Zo gaat alle energie uit naar de moederplant.

7. Koop aardbeiplanten

Geen zin in gedoe met stekken en uitdunnen? Koop dan nu nog snel ‘gekoelde’ aardbeiplantjes. Deze geven al direct het eerste jaar een gulle oogst. Als je varieert in soorten – junidragers, doordragers en laatbloeiers – geniet je de hele zomer van je ‘eigen’ zomerkoninkjes. Via bijvoorbeeld Aardbeiplantje.nl bestel je ze.

3.7/5 - (27)