Planten uit de kaasjeskruidfamilie zijn geliefd in tuinen vanwege de sierlijk gevormde bloemen, die de hele zomer door verschijnen. Er zijn nogal wat soorten, met veel verschillende namen, maar de bloemen van planten uit deze plantenfamilie herken je direct aan de typische bloemvorm.

Tekst en foto’s Modeste Herwig

 

De bloemen hebben vijf bloemblaadjes. In het hart zijn ze heel smal, waardoor je vaak een ster van groene kelkbladeren ziet. Het blad is gelobd, soms sterk ingesneden. De vrucht is een zogenoemde splitvrucht, bij het kaasjeskruid lijkend op een ronde Goudse kaas. De kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) is zeer uitgebreid, met meer dan vierduizend soorten wereldwijd. Het bekendst voor de tuin zijn de hoge stokrozen, die grote bloemen dragen langs tot meer dan twee meter lange bloemstengels. Voor de border zijn struikmalva (Lavatera), Griekse malva (Sidalcea), vijfdelig kaasjeskruid
Malva alcea ‘Fastigiata’ en vaste stokroos Alcalthaea suffrutescens ‘Parkallee’ prachtig. De inheemse soorten mogen niet ontbreken in een natuurtuin of een bloemenweide. Kies hiervoor groot kaasjeskruid Malva sylvestris ssp. mauritanica, muskuskaasjeskruid (Malva moschata) of de oorspronkelijk uit Afrika afkomstige echte heemst (Althaea officinalis). Dan zijn er ook nog prachtige een-jarigen, zoals bekermalva (Lavatera trimestris). Al deze Malva-achtigen zijn aantrekkelijk voor bijen en hommels, verdragen tijdelijke droogte goed en hebben een zeer lange bloeitijd.

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine