Wat kun je doen tegen te veel water in de tuin?
Een tuin die volledig is bestraat kan een grote hoeveelheid maar moeilijk verwerken. Als het hard regent of dagen achter elkaar dan kan het water niet goed meer weg zakken. Eerst ontstaan er plassen en daarna wordt het een soort waterballet. Je kunt dit probleem oplossen door de tuin groener te maken. Haal de tegels eruit, niet allemaal natuurlijk er moet wel een tuinpad overblijven, en zet planten in je tuin. De open grond kan regenwater een stuk beter verwerken. De planten zorgen bovendien voor een paar belangrijke voordelen. Ze dragen bij aan de biodiversiteit, ze zijn een bron van voeding voor insecten, die op hun beurt weer voedsel zijn voor andere insecten en voor vogels. Als je grotere planten of een boom in je tuin zet dan creëer je schaduw dat voor verkoeling zorgt. In een groene tuin kan de temperatuur op hete zomerdagen tot wel 5 graden lager liggen dan in een betegelde tuin.
Regenwater opvangen
Je kunt ook een regenton kopen om het regenwater in op te vangen. Deze zet je onder de regenpijp die van het dak van je huis, schuur of garage het regenwater afvoert. Regenwater is een bron van voeding voor de planten in je tuin en in je huis. Vogels, egels en andere dieren drinken het graag. Ook honden en katten zijn vaak dol op regenwater. En je kunt het ook zelf gebruiken, bijvoorbeeld door een reservoir te maken waarmee je het toilet doorspoelt, al vergt dat natuurlijk wel een forse aanpassing aan je huis. In België worden nieuwe woningen al voorzien van een systeem waarbij regenwater wordt gebruikt voor het toilet en om te douchen.
Samenwerken met de buren
Je kunt bij het vergroenen van je tuin ook prima samenwerken met je naaste buren. Je kunt een regenton op de erfgrens zetten zodat jullie beiden van het opgevangen regenwater kunnen profiteren. Of vervang de houten schutting tussen de tuinen door een natuurlijke tuinafscheiding met een haag, struiken of kleine boompjes zoals coniferen. Dan moeten er natuurlijk wel afspraken worden gemaakt over het onderhoud daarvan. Als een natuurlijke tuinafscheiding op de erfgrensstaat dan zijn jullie als buren hier beiden verantwoordelijk voor. Is er geen afspraak met de buren, dan moet je ervoor zorgen dat een haag of andere groene tuinafscheiding volledig op jouw grond staat om problemen te voorkomen.
Meer inspiratie
Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren