Iedere ochtend verse eitjes, een dagelijks kraaiende wekker, minder afval én een gratis hulpje in de tuin. Aan kippen houden zitten veel voordelen, dat weet ook Djoeke van Zwetselaar.

Biotoop vol dieren

Tussen de beukenhagen, gazonpaden en weelderige bloemenwei staan een paar koddige kippen. Het zijn Groninger meeuwen, ze helpen Djoeke met het wieden van de bodem. Hartstikke handig, vindt de tuinvrouw uit Groenekan. Ze woont midden in het drukbevolkte deel van Nederland, dicht bij Utrecht, en heeft daar een mooi biotoopje gecreëerd. ‘s Nachts komt een vos tevoorschijn, een paar uur eerder – rond een uur of elf – duikt er vaak een das op, onder een afdakje staan vijf zoemende bijenkasten. Halsbandparkieten, zangvogels en uilen vliegen er van boom naar boom, watervogels als zwanen, eenden en waterkipjes varen regelmatig de tuin binnen en zelfs ringslangen weten de oase van groen te vinden. “Daar zijn we best een beetje trots op”, zegt Djoeke.

Kippen helpen mee met het wieden van de bodem.

Handige hulp in de tuin

En dan de kippen, haar favoriete tuinhulpjes. Waarom? Ze helpen haar met het wieden van de bodem. Kippen zijn goede afvalverwerkers. Ze eten plantaardig organisch afval, waar jij vervolgens niet voor hoeft te betalen. Ook kun je ze inzetten om delen van de (moes)tuin slak- en onkruidvrij te houden. Ook tuinplanten hebben plezier van de dieren: hun mest bevat stikstof en andere voedende bestanddelen. Vermengd met tuinafval en verwerkt tot compost is het uitstekend geschikt als plantenvoeding.

5x tips voor tamme kippen

  • Schaf een kip zo jong mogelijk aan. Dat is niet alleen leuk om mee te maken, ze raken zo ook het meest aan je gehecht. Ga wel na of ze hun entingen tegen ziektes al hebben gehad.
  • Laat ze van begin af aan op regelmatige tijden uit je hand eten.
  • Ga er vaak tussen zitten en laat de dieren rustig aan je wennen.
  • Pak ze kalm op en houd ze even bij je. Zo geef je ze een veilig gevoel.
  • Gedraag je rustig en jaag de kippen niet op.

Gezonde kippen

Kippen zijn handige hulpjes in de tuin. Foto Sietske de Vries

Kippen die de ruimte krijgen, in een schoon hok leven en dagelijks schoon water en voer krijgen, hebben minder kans op ziektes. In de basis geef je een kip kant-en-klaar kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien. Het meel verpulvert, terwijl korrels later wel nog opgepikt kunnen worden. Eventueel kun je kippen ‘s middags nog aanvullend voer geven in de vorm van gemengd graan, maar wees hier zuinig mee om overgewicht te voorkomen.

Geef extra voeding

Geef je kippen naast vast voer ook groenvoer. Keukenafval, gras en brandnetels kunnen gewoon in de ren. Maak het dieet compleet met grit en maagkiezel. Grit zit vol met kalk en mineralen en zorgt ervoor dat de eieren een stevige schaal krijgen. Maagkiezel werkt als een gebit, de kip heeft het nodig om het eten te verteren. Zorg daarnaast voor dagelijks schoon water: een halve liter per kip. Een gezonde volwassen kip zit stevig in zijn vel, heeft een glanzend verenkleed, glimmende kraaloogjes en een kam die stevig op zijn kop staat. Zie je haar vermageren, maakt ze een vermoeide indruk of heeft de ontlasting ineens een vreemde kleur? Laat haar dan nakijken door een dierenarts. Kippen die aan elkaars veren plukken hebben vaak te weinig ruimte om te scharrelen. Kijk ze regelmatig na op kale plekken, luizen, mijten en pokken.

Review deze post