Het klassieke charmante rietgedekte Huys-Beukenroode van Adri en Ellen de Vries is een voormalige conciërgewoning van een landbouwwinterschool. Het pand, eveneens opgetrokken in Amsterdamse Schoolstijl, stond tot de jaren zestig bij een havezate in Raalte. Nog altijd komen er in de tuin stinzenplanten op die daar vermoedelijk eeuwen geleden al zijn geplant, deze klassieke tuin zit vol historie.

Eerst tuin dan huis

“De tuin rondom was natuurlijk aangelegd en had een vrij wild karakter”, aldus Ellen. “Prachtig, maar niet onze stijl.” En hoewel er ambities waren om het huis te verbouwen, dook het echtpaar direct de tuin in om nieuwe structuren aan te brengen, klassieke structuren. “We kwamen uit een groene oase die we zelf helemaal hadden opgebouwd. Hier was het één kale vlakte. De tuin had dus onze prioriteit.” Het wilde was er snel vanaf, want Adri en Ellen houden meer van lange zichtassen en symmetrie.

Het hoogtepunt voor Ellen en Adrie is de tulpenbloei eind april. Foto: Sietske de Vries

Tien tuinkamers onderhouden

De rolverdeling is absoluut niet klassiek te noemen. “Wat Adri’s ogen zien, kunnen zijn handen maken. Alle constructies heeft hij zelf gemaakt. Maar hij is ook heel erg van de details, van de plantjes en bloemen. Ik vind het juist fijn om na een dag op kantoor gras te maaien of het blad te harken. Heerlijk, die geur!” Na achttien jaar zijn de tien tuinkamers volgroeid. Maar Adri loopt nog altijd over van de ideeën. “De tuin is nooit af”, zegt hij lachend. “Gelukkig niet. Ik vind het heerlijk om steeds weer nieuwe dingen te bedenken. En ik geniet ook van onze tuinbezoekers. Het is leuk om uit te dragen wat er allemaal mogelijk is in een tuin.”

Elk jaar vullen ze grote potten en tuinvazen met tulpenmengsels, afgestemd op de kleuren in de tuinkamer. Foto: Sietske de Vries

Meer weten over tuin Huys Beukenroode?

Dat lees je in het tuinverhaal van Adri en Ellen de Vries in Buitenleven 2020/3. Deze ligt van 13 maart tot en met 16 april 2020 in de winkels.

Review deze post