Soms kom je pareltjes tegen in de tuinenwereld. Een daarvan is de kleurrijke bloementuin van Alie Stoffers in Kolham. 26 jaar geleden zette Alie op een kaal stuk Groninger zandgrond met stokken, touw en gordijnen geïmproviseerde tuinkamers uit. Het weiland veranderde door de jaren langzaam in een vrolijk paradijs.

De Tuinerie van tuinontwerpster Alie heeft verschillende tuinkamers met borders op kleur. Dat maakt de tuin het hele jaar door interessant. Alie: “Ik houd van overdaad, bij mij mag een tuin ‘over de top’ zijn. Heerlijk. Een tuin is voor mij nooit vol, er kan altijd wel wat bij. Het moet een feestje zijn om in te vertoeven. De vreugde van alle kleuren mag eraf spatten en dat het liefst het hele jaar door.

Kleurrijke bloementuin
Het fonteintje wordt omringd door wilde hyacinten. In de vakken eromheen tulpen ‘White Parrot’ en ‘White Triumphator’, narcis ‘Thalia’ en Perzische kievitsbloem. foto: Maayke de Ridder

Kleurrijke bloementuin

Dat feestje begint al met een kleurenspektakel in het voorjaar met de bloei van duizenden bollen, verdeeld over verschillende tuinkamers. Half mei, wanneer het bollenfeest voorbij is, maakt Alie een begin aan het zomerfeest. Dat doet ze door het planten van zomerbollen en rijkbloeiende, friskleurige eenjarigen die ze als ‘strooigoed’ tussen de vaste planten zet.

Kleurrijke bloementuin
Aan de linkerkant de lila-paarse border met tulpen ‘Negrita’, donkerpaarse ‘Queen of
Night’ en crèmekleurig met lila randje ‘Shirley’. Rechts de oranje-donkerrode border
met de oranje tulp ‘Prinses Irene’ en de donkerrode tulp ‘Jan Reus’. foto: Maayke de Ridder

Ecosysteem in de tuin

Met kleine veranderingen brengt Alie een heel ecosysteem op gang in haar bloementuin. Haar groene oase zorgt voor vogels, egels, vlinders, bijen en allerlei insecten. Hoe? Dat lees je in het verhaal van Alie Stoffers en haar Tuinerie in Buitenleven 2020/3. Deze ligt van 13 maart tot en met 16 april 2020 in de winkels.

3.3/5 - (3)