Een tuin met een geschiedenis, dat is de Zonnehoek van Ada Baijs-Verschoor in Hippolytushoef. Ze begon ooit met het verbouwen van groenten, maar inmiddels is er ruimte voor planten in alle denkbare kleuren. “Als bezoekers vragen welke plant mijn favoriet is, zeg ik altijd: ‘Mevrouw/meneer, ik heb alleen maar mooie planten!’ Combineren is de truc.”

De tuin zonder trends in Hippolytushoef kent veel verschillende planten – Tuinieren met Buitenleven magazine

De tuin in Hippolytushoef is niet in één woord te beschrijven. Foto Sietske de Vries

Niet mee met de mode

Ada tuiniert al sinds 1960. Aan trends heeft ze nooit gedaan. Nou, misschien een beetje dan: de vijver in de jaren tachtig. Het resultaat van jaren vasthouden aan één thema is een explosie van kleuren. In de tuin in het Wieringer Hippolytushoef, helemaal boven in Noord-Holland, tref je een witte tuin, een tuin in blauw, paars en roze en eentje in de warmere aarde-kleuren. “Die laatste is aan de noordkant van het huis. Maar met de beplanting in oranje, rood, geel, bruin en gebroken wit schijnt het zonnetje er eigenlijk alle dagen.”

De tuin zonder trends in Hippolytushoef kent veel verschillende planten – Tuinieren met Buitenleven magazine

De diversiteit aan planten is een kenmerk van de Zonnehoek. Foto Sietske de Vries

Elk seizoen iets te zien

Van de opbrengst van de fruitbomen maakt Ada jams en sappen, die ze ook vanuit de tuin verkoopt. “Zonder toegevoegde chemische middelen en met weinig of helemaal geen suiker.” In november doen de laatste planten, de prachtige herfstkleuren van azalea’s, het licht uit en treedt de winter in. In februari steken de sneeuwklokjes hun kopjes alweer boven de grond uit als opmaat naar een kleurenfestijn voor de rest van het jaar. En dat is in deze tijd van het jaar goed te zien!

Tuin zonder trends

Wil je meer weten over deze tuin zonder modegrillen in Hippolytushoef? Of wil je ter inspiratie foto’s zien van deze zonnige tuin? In Buitenleven 2019/3 lees je het hele verhaal in het artikel ‘Tuin zonder trends’. Het magazine ligt nog tot en met 18 april 2019 in de winkel.

Review deze post