Knoflook is niet alleen smakelijk en veelzijdig, maar ook een waardevolle aanvulling op je moestuin. Met een beetje toewijding en zorg kun je binnenkort genieten van je eigen verse knoflookoogst.
Het planten van knoflook: niet zo moeilijk als het lijkt
Het planten (en oogsten) van je eigen knoflook is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het begint allemaal met het selecteren van biologische knoflook. Waarom biologisch? Andere varianten kunnen zijn behandeld met anti-uitlooppunten. En laat dat nu juist zijn wat je nodig hebt; uitlopende knoflook. Neem de grootste tenen van de bol en plant ze ongeveer twee tot drie centimeter diep in de grond, met ongeveer tien centimeter ruimte ertussen. Zorg ervoor dat de puntige kant van de teentjes omhoog wijst. Bedek ze met aarde en druk deze lichtjes aan. Nu begint het wachten. Knoflook heeft niet veel nodig, behalve een beetje aandacht en liefde. Bij strenge vorst kun je de planten beschermen met een laagje stro.
Een beetje geduld...
Geduld is een schone zaak als het gaat om knoflook. Pas aan het einde van juni is je eigen verse knoflook klaar om geoogst te worden. Wacht tot het blad van de knoflookplant volledig is uitgedroogd en bruin geworden. De bladeren zijn een goede indicator dat de knoflook volgroeid is. Gebruik een schop of een tuinvork om voorzichtig de knoflookbollen uit de grond te halen. Probeer ze niet te beschadigen.
Knoflook drogen
Nadat je de knoflook hebt geoogst, verwijder je voorzichtig eventuele aarde en laat je het loof eraan zitten. Dit beschermt de knoflook tijdens het droogproces. Hang de knoflookbollen of leg ze op een rek in een koele, droge en goed geventileerde ruimte om te drogen. Ideaal is een temperatuur tussen 20 en 25°C. Dit proces duurt meestal ongeveer vier weken. Nadat de knoflook volledig is opgedroogd, snijd je het loof af tot ongeveer 2,5 cm boven de knoflookbol. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid. Bewaar de gedroogde knoflookbollen op een koele, donkere en droge plaats, bijvoorbeeld in een papieren of gevlochten mand. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is om schimmelvorming te voorkomen.
Experimenteer met knoflookvarianten
Overweeg om verschillende variëteiten van knoflook te kweken. Er zijn bijvoorbeeld zachte knoflooksoorten en scherpe knoflooksoorten. Elke variëteit heeft zijn eigen smaakprofiel en culinaire toepassingen. Experimenteer met het planten van verschillende soorten en ontdek welke het beste gedijt in jouw moestuin en welke smaak het beste bij jouw gerechten past. Je kunt zelfs creatief worden met knoflook door knoflookzaden te gebruiken om groene knoflookstengels te kweken, die je kunt gebruiken als milde knoflookvariant in salades en sauzen.
Knoflook bewaren: meerdere manieren
Bij een grote knoflookoogst kun je deze natuurlijk weggeven, maar je kunt deze ook op verschillende manieren bewaren of verwerken, waardoor je langer kunt genieten van je zelfgekweekte knoflook.
- Knoflook kan worden ingevroren om de versheid te behouden. Schil de knoflooktenen en hak of pers ze fijn. Plaats de gehakte knoflook in een ijsblokjesvorm en bedek deze met een beetje water of olijfolie. Zet de vorm in de vriezer.
- Knoflookolie is een smaakvolle en handige manier om knoflook te bewaren. Hak enkele teentjes knoflook fijn en plaats ze in een fles met olijfolie. Laat de olie enkele weken trekken om de knoflooksmaak op te nemen. Deze knoflookolie kan worden gebruikt om te koken of te marineren.
- Maak gedroogd knoflookpoeder. Droog en maal knoflookteentjes tot een fijn poeder. Dit knoflookpoeder kun je in luchtdichte potten bewaren. Het is handig om snel smaak aan gerechten toe te voegen.
- Maak zelf knoflookpasta van 1 bol knoflook, 2-3 eetlepels olijfolie en zout naar smaak. Pel de knoflookteentjes en blancheer ze kort in kokend water (optioneel) om de scherpte te verminderen. Laat de knoflook afkoelen en hak deze fijn. Meng de gehakte knoflook met olijfolie en een snufje zout tot een gladde pasta. Bewaar in de koelkast in een luchtdichte pot.
Knoflook op je bord
En dan is het tijd om te genieten van je zelfgekweekte knoflook! Snijd het in dunne plakjes of pers het tot een pittige pasta, en voeg het snel toe aan je favoriete gerechten. Probeer bijvoorbeeld een heerlijke pasta aglio e olio met olijfolie, peterselie en een vleugje rode peper – en voeg zes tenen van je eigen, net geoogste knoflook toe. Je kunt ook verse knoflook toevoegen aan een rijke groentesoep om deze nog smaakvoller te maken.
Wist je dat...
- Wist je dat knoflook, naast zijn culinaire gebruik, ook historisch werd ingezet voor medicinale doeleinden? Het werd vaak gebruikt om wonden te behandelen vanwege zijn antibacteriële eigenschappen.
- Knoflook wordt soms de ‘stinkende roos’ genoemd vanwege zijn scherpe geur en behoort tot dezelfde familie als uien en prei.
- In de oudheid werd knoflook aanbeden om zijn vermeende afrodisiacumeigenschappen. Het werd beschouwd als een symbool van kracht en vruchtbaarheid.