De meningen over houtas uit de openhaard gebruiken in de tuin, zijn erg verdeeld. Lieuwe Westra van Tuinkeur is daar een voorstander van, maar vindt dat je zeker geen mulchlaag moet aanbrengen. “Zo’n laag is vaak een paar centimeter dik en dat is echt te veel. Denk eerder aan honderd gram per vierkante meter.”

Houtas voor groenten en fruit

Gebruik je die hoeveelheid, dan is houtas heel geschikt voor bijna alle groenten en fruit aan het begin van de teelt en/of tijdens het groeiseizoen. Kalium, een van de mineralen die overblijft als je zuiver hout verbrandt, bevordert de kleur, vruchten, alsook de bloem- en knolvorming.

Spaar op tot het voorjaar

Wacht tot het voorjaar met houtas in je tuin strooien

Wacht tot het voorjaar met houtas in je tuin strooien

Schone as die dus niet afkomstig is van geverfd of gelijmd hout, is daarmee uitsluitend geschikt als voeding, met name voor de moestuin. “Het slimste is om de as op te sparen, droog te bewaren en pas te gebruiken in het voorjaar, als de planten weer gaan groeien en bloeien”, adviseert Lieuwe. “Als je de houtas eerder strooit in je tuin, kunnen de planten zelfs doodgaan. Als de pH-waarde van je grond te hoog is, moet je het ook niet doen.”

Tips voor houtas in de tuin

  • Neem een monster om de kwaliteit van de grond te laten controleren door een hovenier.
  • Strooi geen houtas tijdens de winter. Het kalium in de houtas lost volledig op in water en wordt weliswaar snel door de plant opgenomen, maar ook weer snel uitgespoeld.
5/5 - (2)