Bewaar voortaan de kontjes van je groenten, want je kunt proberen om ze op te kweken in de vensterbank of kelder. Soorten als sla, prei en ui kun je met een beetje moeite weer opnieuw laten groeien. Duurzaam én goedkoop. Met deze tips moet het lukken om te kweken met restjes.
Ui of lente-ui in de aarde
Druk de kontjes van uien in de vochtige potgrond en bedek ze met een dun laagje aarde. Zet ze donker weg. Het loof zal gaan groeien en in de aarde vormen zich nieuwe uitjes. Heeft de schijf meerdere uitlopers, maak dan parten zodat de bolletjes apart verder kunnen groeien.
Bietjes kweken
Bij bieten bewaar je juist de bovenste helft, het stuk waar de blaadjes uit groeien. Knip het blad af en graaf de schijf in een pot met vochtige aarde. Het loof zal gaan groeien en er vormt zich een nieuw bietje onder de grond.
Gemberwortels
Dol op verse gemberthee? Let dan eens op of je kleine groene scheutjes ziet ontstaan op de wortels die al even liggen. In dat geval kun je ze aanplanten in de vochtige aarde en afdekken met folie. Je moet wel even geduld hebben; de plantjes groeien langzaam. Na een paar maanden hebben zich kleine worteltjes gevormd die je kunt gebruiken.
Kroon van de ananas
Gooi de kroon van de ananas niet weg, maar verwijder de onderste bladeren zodat zich een stammetje vormt. Laat deze een paar dagen drogen. Zet de kroon dan op een laagje water dat je regelmatig ververst. Na ongeveer een week zouden zich worteltjes moeten vormen. Zet de plant dan in de aarde op een warme plek in huis. Let op: de ontwikkeling van plant tot vrucht kan – als alles goed gaat – wel twee jaar duren. Maar ondertussen heb je wel een bijzondere plant in huis.
Prei met wortels
Heb je prei, lente-ui of citroengras gekocht waaraan nog worteltjes zitten? Pot de kontjes dan op in de aarde en plaats ze goed in het licht op een warme plek. Flink gegroeid? Snijd er dan vanaf wat je nodig hebt en laat de stengels weer verder uitgroeien. Heb je exemplaren van deze groenten zonder wortels, probeer dan de kontjes op te kweken in vochtige aarde.
Kweken met restjes van kruiden
Zijn de keukenkruiden in de vensterbank op sterven na dood? Knip een nog goed steeltje af, verwijder de onderste blaadjes en zet het in een glaasje water. Als de wortels beginnen te groeien, kun je het stekje oppotten. Haal bij basilicum voorzichtig een gezonde steel los uit de kluit voor de hoogste slagingskans. Probeer ook eens te kweken met restjes van tijm, oregano en munt.
De steeltjes van champignons
Je denkt er niet zo snel aan, maar ook champignons kun je opnieuw laten groeien. Bewaar in dat geval de steeltjes van de champignons als je ze schoonmaakt en probeer ze eens op te potten in aarde met potgrond gemengd met compost. Zet de pot in een donkere ruimte die licht verwarmd is. Houd de aarde vochtig (niet nat). Na een paar weken kun je met een beetje geluk je eigen champignons oogsten.
Sla, kool en paksoi opnieuw laten groeien
Leg de kontjes van romeinse sla, paksoi en kool in een laagje water dat je steeds ververst. Zodra er blaadjes verschijnen, kun je de krop oppotten. Ook bleekselderij kun je zo oppotten. Zet de bleekselderplantjes niet in de felle zon.
De spruiten van knoflook
Knoflook groeit het best in de volle grond als je de tenen plant in het najaar. Maar zie je een teentje in je voorraadkast uitlopen, laat hem dan eens gaan. Die spruiten zijn namelijk ook smakelijk! Hak ze fijn over de sla of gebruik ze als knoflookvervanger in een gerecht.
Heb je de smaak te pakken? Probeer dan eens een makkelijke groente om in eigen tuin (of pot) op te kweken.