Het acht hectare grote perceel van bomenpark De Limieten in Huizen oogt niet als een kwekerij, maar is dat wel. Robert Tjebbes en zijn dochter Janna kweken hier grote mammoetbomen, rode beuken en magnolia’s wortelen niet in strakke rijen, maar in het gazon op een riante plek. Mét verkooplabels aan de takken. Datzelfde geldt voor de wolkenhagen van buxus en bogen van sierappel en taxus. In Buitenleven 2020/8 lees je over deze prachtige bomentuin waar bijna alles te koop is.

Oude bomen verplanten

Hoe werkt dat dan, met oude bomen, want die kun je toch helemaal niet verplanten? Robert en Janna van De Limieten bewijzen het tegendeel. Sommige staan er al dertig jaar, maar de meeste zijn elders grootgebracht en hier aangeplant. “We hebben te weinig ruimte om bomen uit zaad op te kweken”, vertelt Robert. “Het duurt soms wel twintig jaar voordat ze verkoopbaar zijn. Daarom gaan we op zoek naar mooie volwassen bomen in België, Frankrijk en Italië. Die snoeien we in de vorm waarin wij ze graag zien.” Zodra de bladeren zijn gevallen en de sapstroom stilstaat, gaan ze op transport naar de nieuwe eigenaar of verhuizen naar een nieuwe plek in het park. “Als je oude bomen wilt kunnen verplanten, moet je ze goed voorbereiden”, aldus Robert. “Dat doe je door ze regelmatig op te pakken. Op die manier stimuleer je een compacte wortelgroei. Natuurlijk moet je ze daarna goed water geven en snoeien. Maar dan merken we keer op keer weer hoe ongelooflijk sportief ze zijn.”

Inspiratie voor bomen doe je op bij de Limieten - Tuininspiratie met Buitenleven
Janna en Robert van De Limieten bij de meest prachtig kleurende bomen. Foto: Sietske de Vries

Bladeren in alle mogelijke herfstkleuren

Bezoek je kwekerij de Limieten in de herfst, dan komt er een heel arsenaal van kleuren op je af. Een prachtig gezicht. De Japanse esdoorn (Acer Palmatum) krijgt altijd een andere tint en de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) kleurt in het najaar geel.  Of de lievelingsboom van Janna, de moerascipres (Taxodium distichum), waarvan de naalden koperkleurig worden.

De nodige bomen vind je bij kwekerij De Limieten - Tuininspiratie met Buitenleven
De Japanse esdoorn (Acer Palmatum) knalt eruit tussen het groen. Foto: Sietske de Vries

Tips om zelf een boom te planten

  • Prop de boom niet in een te kleine auto maar regel een aanhangwagen of laat de boom bezorgen.
  • Behandel de kluit voorzichtig, deze is van levensbelang.
  • Maak een ruim plantgat zodat de boom nog jaren kan groeien.
  • Vul het plantgat met bestaande grond vermengd met potgrond of compost.
  • Plant niet te diep; de bovenkant van de kluit moet gelijk zijn aan het maaiveld. Komt de boom op een natte plek, dan mag hij best op een terpje staan.
  • Een boom koop je vaak kaal in de herfst. Houd er bij de aanplant rekening mee dat de kroon twee keer zoveel volume heeft wanneer hij in het blad zit.
  • Ondersteun een grote boom de eerste tijd met een paal en scheerlijnen.
  • Twijfel je? Schakel de hulp van een hovenier of andere expert in.

Meer weten over kwekerij De Limieten in Huizen

Inspiratie of advies nodig? Breng dan zeker een bezoekje aan de kwekerij. Kijk op de website van De Limieten voor meer informatie. Wil je meer lezen over de prachtige bomen van Robert en Janna? Lees het in Buitenleven 2020/8. Deze ligt nog t/m 5 november 2020 in de winkel. In deze editie vind je tevens alles over fruitbomen voor in kleine tuinen.

Snel op zoek naar inspiratie? Lees ons artikel met vijf kleurige herfstbomen. Wie weet zit hier iets voor je bij.

Review deze post