De herfst is het seizoen waarin de natuur haar penseel tevoorschijn haalt en veel bomen zich hullen in een adembenemend palet van geel, oranje en rood. In dit artikel stellen we een aantal betoverende herfstbomen voor, elk met een unieke charme. Welke boom is jouw favoriet?

Zevenzonenboom

De zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) is een ontdekking uit China, gevonden door de Engelse botanicus William Hancock in 1877. Deze boom ontleent zijn naam aan de groepen van zeven witte bloemen die verschijnen van augustus tot oktober, die talloze insecten aantrekken. Na de bloeiperiode produceert de zevenzonenboom langwerpige vruchten met een paarsrode kelk. In de herfst verandert zijn gebladerte in schitterende gele tot paarse tinten, waarbij de bovenste bladeren soms prachtig purperrood kleuren.

zevenzonenboom
De zevenzonenboom (Heptacodium miconioides).

Japanse grootbloemige kornoelje

De Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa) presenteert na de bloei fraaie framboosachtige vruchten en transformeert in de herfst tot een spektakel van oranjerode en wijnrode kleuren. Deze kornoelje is een visueel genot in elk seizoen. Voor de zomer vallen de grote schutbladeren rond de bloemen op. Deze boom kan aanzienlijke afmetingen bereiken, met Chinese varianten die wel 5 tot 10 meter hoog kunnen worden.

japanse grootbloemige kornoelje
Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa).

Perzisch ijzerhout

Het Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) vindt zijn oorsprong in het voormalige Perzië, aan de zuidkant van de Kaspische Zee, en staat bekend om zijn uiterst harde hout. Hoewel deze toverhazelaar langzaam groeit, kan hij uiteindelijk een hoogte van meer dan tien meter bereiken. Deze boom bloeit in februari en maart, met kleine bolvormige rode bloemen die kort zichtbaar zijn. Vanaf eind augustus transformeren de hartvormige, glanzende bladeren zich in een prachtig kleurenpalet, variërend van geel tot scharlakenrood.

Perzisch ijzerhout (Parrotia persica).

Kardinaalsmuts

De kardinaalsmuts (Euonymus bungeanus) is een kleine boom die zelden meer dan 3 meter hoog wordt, met een ronde kroon en hangende takken. Het hout van deze boom is extreem duurzaam, en vroeger werd het gebruikt voor het maken van spoelen voor katoenspinnen. De kardinaalsmuts onthult in het najaar levendige herfstkleuren, vooral de variant ‘Dart’s Pride’ is populair vanwege zijn overweldigende paarse bladeren in de herfst.

Lees hier meer over de kardinaalsmuts. 

Kardinaalsmuts (Euonymus bungeanus)
Kardinaalsmuts (Euonymus bungeanus).

Amerikaanse judasboom

De Amerikaanse judasboom (Cercis canadensis) is oorspronkelijk afkomstig uit dichte bossen in het Mississippi-gebied. De naam suggereert verschillende verklaringen, van de associatie met Judas (de verrader van Jezus) tot zijn overvloedige peulvormige vruchten, of simpelweg zijn aanwezigheid in Judea. Deze boom staat ook bekend als ‘love tree’ vanwege zijn hartvormige bladeren. In het voorjaar pronkt hij met helder roze bloemen en in het najaar verandert zijn gebladerte in een prachtige mix van geel, groen en rood. Net als de andere genoemde bomen, voegt de Amerikaanse judasboom een vleugje betovering toe aan elke herfsttuin.

De Amerikaanse judasboom (Cercis canadensis).

Deze vijf herfstbomen beloven een onvergetelijke kleurenexplosie in je tuin. Ben je op zoek naar bomen die in de herfst schitteren? Overweeg dan een van deze bomen, of een van de volgende drie kleurrijke herfstbomen:

  • Esdoorn 
    De esdoornboom, vooral bekend om zijn iconische vlag van Canada, staat wereldwijd bekend om zijn adembenemende herfstkleuren. Terwijl de herfst nadert, veranderen de groene bladeren in een indrukwekkende mix van rood, oranje en geel. Soorten zoals de suikeresdoorn (Acer saccharum) en de Japanse esdoorn (Acer palmatum) bieden een breed scala aan bladkleuren en -vormen. Esdoorns zijn een echte favoriet voor liefhebbers van herfstkleuren.
  • Fluweelboom
    De fluweelboom, of sumakboom (Rhus typhina), is een andere herfstfavoriet met zijn opvallende, dieprode bladeren. In de nazomer en herfst transformeert deze boom je tuin in een warme zee van rood en oranje. De fluweelboom is relatief onderhoudsarm en gedijt goed in veel verschillende bodemsoorten.
  • Liquidambar
    De liquidambar, ook wel amberboom genoemd, staat bekend om zijn spectaculaire herfstkleuren. De bladeren veranderen in een ware kleurenexplosie, variërend van diep rood tot levendig oranje en zelfs paars. Deze boom voegt een vleugje herfstmagie toe aan elke tuin. Populaire soorten zijn de Liquidambar

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account aan en lees 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (4)