Pas in de herfst tonen veel bomen met vele tinten geel, oranje en rood hun kleurenpracht. Een overzicht van vijf kleurige herfstbomen met de mooiste namen: zevenzonenboom, Japanse grootbloemige kornoelje, Perzisch ijzerhout, kardinaalsmuts en Amerikaanse judasboom.
Zevenzonenboom
De zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) werd in 1877 in China gevonden door de Engelse botanicus William Hancock en is pas sinds de jaren tachtig gecultiveerd. Hij dankt zijn naam aan het feit dat de witte bloemen – die bloeien van augustus tot en met oktober en veel insecten aantrekken – in groepjes van zeven verschijnen. Na de bloeitijd vormt de twee tot zelfs vijf meter hoge zevenzonenboom langwerpige vruchten met een paarsrode kelk. Hij krijgt geel tot paarse herfsttinten, waarbij de bovenste bladeren van deze relatief onbekende, winterharde sierheerster schitterend purperrood kunnen kleuren.
Japanse grootbloemige kornoelje
Ook de Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa) vormt na de bloei prachtige framboosachtige vruchten en krijgt in de herfst spectaculaire oranjerode tot wijnrode kleuren. De variant van kornoelje is in feite in alle seizoenen mooi. Zo vallen net voor de zomer de grote schutbladeren rond de bloeiende bloemetjes op. De boom kan erg breed worden en de Chinese variant kan ook nog eens 5 tot 10 m hoog reiken.
Perzisch ijzerhout
De naam Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) zegt het al: de boom komt van origine uit het voormalige Perzië (aan de zuidkant van de Kaspische Zee) en het hout is heel erg hard. Hoewel dit lid van de familie van toverhazelaars heel langzaam groeit, kan hij uiteindelijk ruim tien meter hoog worden. De bloeiperiode van Perzisch ijzerhout is februari en maart, waarbij de kleine, bolvormige (oranje)rode bloemen slechts kort zijn te zien. De hartvormige, glanzende bladeren kleuren vanaf eind augustus geel tot scharlakenrood.
Kardinaalsmuts
Ook kardinaalsmuts Euonymus bungeanus is een kleine boom (hij wordt niet meer dan 3 m hoog) met ronde kroon en afhangende twijgen. Ook het hout van deze boom is uitstekend bestand tegen slijtage. Vroeger werden kardinaalsmutsen aangeplant omdat van het hout onder meer spoelen voor het spinnen van katoen werden gemaakt. De kardinaalsmuts heeft een langwerpig purperen blad met in de lente lichtkleurige bloesems en in het najaar gloedvolle herfstkleuren. Vooral de variant ‘Dart’s Pride’ is zeer populair vanwege de overweldigende purperen bladeren in de herfst. Lees meer over de kardinaalsmuts.
Amerikaanse judasboom
De Amerikaanse judasboom (Cercis canadensis) komt oorspronkelijk uit de dichte bossen in het Mississippi-gebied. Volgens sommigen dankt hij zijn naam aan Judas, de verrader van Jezus, die net als het gros peulvormige vruchten aan de boom bungelt. Anderen houden het erop dat de judasboom veel in Judea voorkomt. In het Engels wordt hij vaak love tree genoemd vanwege de hartvormige bladeren. De Amerikaanse judasboom krijgt in het voorjaar helder roze bloemen en pas in het najaar verschijnen de meeste bladeren in allerlei prachtige tinten: van geel, groen tot en met rood. Net als de vier eerder genoemde bomen is de judasboom een aanwinst voor iedere herfsttuin.