Het zeer diverse aanbod in planten maakt kwekerij Nico Zonneveld erg populair bij hoveniers, tuinontwerpers en particulieren. Er wordt gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, want dankzij de enorme plantendiversiteit krijgen plagen en ziektes bijna geen kans om zich te verspreiden. “En geduld is een schone zaak.”

Tekst Esther Derks Foto’s Sietske de Vries

 

“Bij ons krijgen de planten alle tijd om rustig te groeien, ze worden niet opgejaagd met onnatuurlijke middelen”, vertelt Nico Zonneveld. “Op die manier krijg je sterke, gezonde planten en heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. We gebruiken alleen lavameel en extracten van knoflook, heermoes, brandnetel en smeerwortel als plantversterkers.” Deze plantenextracten bevatten mineralen en vitamines waarmee de plant zich voedt en hebben een bepaalde geur of samenstelling die ongedierte afschrikt. Bovendien is de bloemenzee op de kwekerij in het voorjaar een walhalla voor veel insecten, die eventueel ongedierte verjagen of zelfs opeten. Om de biodiversiteit te bevorderen, ligt er langs de randen van de kwekerij hout opgestapeld waartussen muggen, bijen, hommels, wespen, vlinders en lieveheersbeestjes overwinteren en zich voortplanten.

 

Paspoort:

Soort tuin: kwekerij van vaste en eetbare planten

Waar: Heerhugowaard (NH)

Grootte: tuin 2000 m², gewone kas en schaduwkas beide 200 m²

Grondsoort: klei

Ligging: op het oosten

Meer info: kwekerijnicozonneveld.nl

 

Tip

Een gewone paardenbloem en madeliefje zijn ook eetbaar en zitten vol vitamines.

kwekerij nico zonneveld buitenleven

Groen bloed

Nico en zijn echtgenote Antoinet groeiden beiden op in een groene omgeving. De vader van Antoinet onderhield een grote moestuin en was groenteboer van beroep. Ook de ouders van Nico bezaten een moestuin. “Dat was geen overbodige luxe met een gezin bestaande uit acht kinderen”, verduidelijkt Nico. “Daarnaast teelden mijn ouders bloemen. Ik was toen al in de weer met het kweken van klavertjesvier, die ik in de winter verkocht.” Bijna veertig jaar geleden kocht het echtpaar in Heerhugowaard een huis met een groot stuk grond en begon er een snijbloemenkwekerij. “25 jaar geleden besloten we de overstap te maken naar de kweek van vaste planten, siergrassen, bloembollen en eenjarigen”, zegt Nico. “Inmiddels kweken we bijna drieduizend verschillende soorten, waaronder allerlei floxen, geraniums, helleborussen, siergrassen, salvia’s, herfstasters en asters.”

Eetbare planten

De afgelopen jaren is het assortiment van kwekerij Nico Zonneveld uitgebreid met eetbare planten. “We kweken vooral veel soorten kruiden en eetbare bloemen, zoals bergmunt (Pycnanthemum muticum), Japanse munt (Perilla frutescens), honingverbena (Lippia dulcis) en bonenkruid (Satureja), waarvan de kleine bloemetjes mooi zijn als decoratie op je bord en ook nog eens lekker smaken.” Onsterfelijkheidskruid (Gynostemma pentaphyllum) is een bijzondere vondst. “Het komt uit een streek in China waar relatief veel mensen heel oud worden. Eet je elke dag een blaadje van dit kruid, dan werkt het heel goed tegen een hoge bloeddruk”, weet Nico.

Twee soorten kassen

Op het terrein van de kwekerij bevindt zich een tuin van 2000 m² omringd met struiken en hoge bomen. Naast de tuin staan een gewone kas en een schaduwkas van ieder 200 m². Hier worden planten opgekweekt die je niet snel ergens anders vindt. Zoals Canadese bloedwortel Sanguinaria canadensis ‘Sparkling Pink’, een bijzondere schaduwplant die in het voorjaar bloeit met zachtroze bloemen en rond ingekeept blad. Nico: “Een schaduwborder moet het niet hebben van langbloeiende bloemen, maar juist van zijn ingetogen schoonheid die je vaak vindt in de bladstructuur en verschillende tinten groen.” Adonis Adonis amurensisPleniflora‘ bloeit in het vroege voorjaar met dubbele, gele bloemen. Na de bloei geven de fijne, varenachtige bladeren een mooie structuur aan de border.

 

Niet alledaags

Inspiratie voor het kweken van niet-alledaagse planten vindt Nico tijdens (tuin)reizen en in tuinboeken, bijvoorbeeld van tuinarchitect Piet Oudolf. Vooral diens kennis van siergrassen en de combinatie van vaste planten met eenjarigen en bolgewassen interesseren Nico. “Dankzij deze plantensoorten blijft een tuin het hele jaar door boeiend. Bloeiperiodes wisselen elkaar af en bepaalde vaste planten zijn door hun vorm en bladkleur ook in de herfst en ’s winters mooi om te zien. Vooral siergrassen behouden jaarrond hun sierwaarde.”

Tip

Met een handvol eetbare bloemen geef je kleur en een extra bite aan een gewone salade.

Naar behoefte

Veel planten op de kwekerij overwinteren in de kas. De meeste zijn wel winterhard, maar als ze in een pot staan, lopen ze toch de kans om te bevriezen. Vanaf februari worden in de kas nieuwe planten opgekweekt. “We laten ze hier wortelen en zodra ze groot genoeg zijn, zetten we ze buiten in bakken”, legt Nico uit. Geen enkele plant wordt in de volle grond gezet, want de kleigrond is te zwaar om in te werken. “Het voordeel aan werken in potten is dat we de grond kunnen afstemmen op de behoefte van de plant. Zo heeft de ene plant armere grond nodig dan de andere en verlangen sommige planten extra kalk of meststoffen.”

 

Advies op maat

In het voorjaar kunnen plantenliefhebbers hun hart ophalen op de kwekerij, waar het dan heerlijk wandelen is tussen de verschillende kleurrijke bloemen en planten, om zo inspiratie op te doen voor hun eigen borders. Wanneer mensen bij de kwekerij planten kopen, krijgen ze advies over welke planten er bij de grondsoort van hun tuin passen en wat daarvoor de ideale standplaats is. Nico en Antoinet denken ook mee en luisteren naar de voorkeur van de klant op gebied van kleur, bladvorm en groeihoogte. Regelmatig komen er ook tuingroepen langs op de kwekerij. Na afloop van de bezichtiging wordt er in het midden van de tuin, waar een overkapping met daaronder een veranda uit sloophout staat, nagepraat met een kopje koffie of thee. “Vaak zit ik hier ook alleen met mijn vrouw te genieten van de tuin”, vertelt Nico. “Ik vind het geweldig om samen met Antoinet ons eigen bedrijf te runnen. Lekker buiten en op ons eigen tempo.”

Tip

Creëer feestelijke ijsblokjes door er eetbare bloemen in te laten bevriezen.

kwekerij nico zonneveld buitenleven

Uitmuntende ingrediënten

Bergmunt (Pycnanthemum muticum) heeft eivormig, grijsviltig blad en bloeit met kleine witte of roze bloemetjes waar vlinders en bijen op afkomen. Van de blaadjes, die naar pepermunt smaken, kun je heerlijke thee zetten. Of meng ze eens door een salade. Iets kruidiger en pittiger is Japanse munt (Perilla frutescens) of biefstukplant. De groene, hartvormige, gekartelde blaadjes bevatten een vleugje citroen en zijn zowel decoratief in de border als op je bord. Heerlijk om thee van te zetten of in combinatie met vis- of vleesgerechten. Ook lekker in reepjes door een salade, noodles of pasta.

Heilzame werking

Onsterfelijkheidskruid (Gynostemma pentaphyllum) is een meerjarige, Aziatische klimplant uit de komkommerfamilie. In de zomer bloeit de plant met geelgroene, stervormige bloemen. Hieruit ontstaan donkerpaarse bessen met witte strepen. Het blad en de wortel van de plant kun je vers of gedroogd gebruiken in salades of om thee van te zetten. Nico: “De smaak is te vergelijken met zoethout. In de Chinese provincie Guizhou zetten mensen dagelijks de zogenoemde jiaogulanthee. Deze provincie staat bekend om het hoge aantal honderdjarigen.” De plant bevat veel antioxidanten en is goed voor hart- en bloedvaten. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stimuleert de plant de lever en versterkt hij het afweer- en zenuwstelsel. Bovendien verlaagt onsterfelijkheidskruid de bloedsuiker- en cholesterolspiegel en heeft het een gunstig effect op de bloeddruk. Deze bijzondere plant is winterhard, maar verliest ’s winters wel zijn geneeskrachtige blaadjes.

 

Lekker zoet

Honingverbena (Lippia dulcis) wordt ook wel Azteeks zoetkruid genoemd. De Azteken gebruikten het kruid vroeger tegen hoest en verkoudheid. In Midden-Amerika wordt de plant al heel lang gebruikt als natuurlijke zoetstof. De blaadjes en bloemen hebben namelijk een heerlijke, zoete smaak. Lekker in koffie, thee, ijs of bij gegrilde groenten. De sierlijke plant is niet winterhard en moet vorstvrij overwinteren. Honingverbena bloeit in juni en augustus met witte bloemetjes.

 

Deel dit artikel

Meer inspiratie

5/5 - (1)