Scharrelende kippen, een moestuin en superstrakke vakken. Gert-Jan Schouwenaar realiseerde het met een landelijk én strak tuinontwerp. Allemaal in één tuin. Het is net alsof je op vakantie bent in deze landelijke tuin. Maar geen luie vakantie, want de moestuin en kweekkas behoeven natuurlijk wel wat werk.

Een geheel met uitzicht

De tuinontwerper zijn handen jeukten om de zijtuin aan te pakken, voorheen een stukje niemandsland. “Vanwege het gebrek aan privacy was dit zo’n gedeelte naast het huis waar de kruiwagen stond. Door aan de voorzijde een hoge taxushaag te plaatsen, hebben we de zijtuin bij de achtertuin kunnen betrekken.” De landelijke en strakke achtertuin wilde hij juist meer laten aansluiten bij het huis, en vanuit het huis moest er een mooi uitzicht zijn. “Je wilt vanuit je woonkamer geen tuinset zien, maar omarmd worden door de tuin. Daarom plaatste ik een lange smalle vijver pal achter de openslaande deuren. Dát is pas een uitzicht”, vertelt Gert-Jan

Gert-Jan: “Op het terras zitten de mensen
tussen de bloemen in de ochtendzon. Idyllisch toch?” Foto: Stoop Tuinen

Landelijk, strak en levendig

In de moestuin worden diverse soorten groenten opgekweekt, zoals tomaten en paprika. En soms mogen de kippen even weg van hun vaste plaats en scharrelen ze vrolijk door de tuin. Het zijn niet de enige dieren in de tuin. Een kikker klampt zich vast aan een van de vele waterplanten in de vijver. Aan leven geen gebrek dus. Gert-Jan: “We hebben in deze tuin meer bomen aangeplant dan gerooid. Hoe strak de hagen, vijver en plantvakken ook mogen zijn, de biodiversiteit is enorm!”

Gert-Jan maakte een eigen waterkant om aan te loungen. Foto: Stoop Tuinen

Meer over dit landelijke en strakke tuinontwerp?

Benieuwd naar meer foto’s en het verhaal achter het ontwerp? Je leest het hele artikel in Buitenleven 2020/7. Deze ligt nog tot en met 9 september in de winkel. Wist je dat je onze edities ook online kunt bestellen?

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2020/07.

Wil je zelf thuis groenten kweken? Begin dan bij deze negen makkelijke groenten om te kweken of kweek met restjes.

Review deze post