De landelijke tuin van tuinontwerper Joep Luitjes is de plek waar hij planten tot in de kern bestudeert. En tegelijkertijd geschiedenis, want tuin Terras Forma ligt aan een 110 jaar oude kosterwoning. Hij hergebruikte veel van de oorspronkelijke tuin. Hij wil namelijk niet alleen een landelijke tuin die leeft, maar ook blijft leven.

Tuin om te bewonderen

Joep loopt vooral graag door het bostuingedeelte om de schaduwplanten te bewonderen. Door de grond te bedekken met zelfgemaakte bladaarde, blijft de aarde vochtig en luchtig. Hierdoor gedijen de planten beter. Joep: “Ik ben een liefhebber van schaduwplanten. Vooral de subtiele, bijzondere soorten, die je niet zo vaak ziet in minder landelijke tuinen, zoals de Elfenbloem (Epimedium), het Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera) en verschillende soorten varens.”

Joep plant en bestudeert planten eerst zelf, voodat hij ze plant bij klanten. Foto: Sietske de Vries

Eenheid, rust en detail

Ook de verscheidenheid aan vogels en het weidse landschap van uitgestrekte weilanden achter het huis, prikkelen Joep zijn creativiteit en geven ruimte in zijn hoofd. Zijn ontwerpen kenmerken zich door eenheid, rust en oog voor detail. Zoals de zichtlijn die hij door de tuin creëerde met uitkijk op schapen en tulpenvelden. Landelijker dan dat wordt het bijna niet.

Joep bouwde zijn werkruimte (links) middenin zijn eigen tuin. foto: Sietske de Vries

Meer weten over de landelijke tuin Terra Forma?

Joep vond allerlei oude spulletjes in de tuin en gaf die een plekje in huis. Ook zorgde hij ervoor dat de stijl en het gevoel van de oude landelijke tuin niet verloren ging. Hoe? Dat lees je in het verhaal van Joep Luitjes en zijn tuin Terra Forma in Buitenleven 2020/3. Deze ligt van 13 maart tot en met 16 april 2020 in de winkels.

5/5 - (1)