Gedroogde laurierblaadjes ken je vast wel uit de supermarkt. Ze zijn onmisbaar in een goede stoofpot. Behalve als kruid, heb je laurier misschien ook weleens gezien op het hoofd van Julius Caesar, in de vorm van een lauwerkrans. Dat stond destijds symbool voor glorie en wijsheid. Maar wist je dat laurier (Laurus nobilis) ook een fantastische plant is voor in je tuin of op je balkon?

Laurierkers versus laurier

Een laurierstruik is een bekende plant voor een heg of als afscheiding in een tuin. Belangrijk om te weten is echter dat het bij deze veelgebruikte heggen gaat om de laurierkers (Prunus laurocerasus). Een winterharde en wintergroene plant met een enorme groeikracht die giftig is, en dus niet terechtkomt in je stoofpot. Verwarrend, want in de volksmond wordt laurierkers óók laurier genoemd, terwijl het geen familie van de echte laurier is. Laurierkers behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). De eetbare mediterrane laurier hoort bij de laurierfamilie (Lauraceae). Deze echte laurier is een trage groeier en kan niet heel goed tegen vorst.

Plant met een verhaal

Van origine komt laurier uit Azië. Het verhaal gaat dat de oude Grieken de plant tijdens de Perzische overwinningen meenamen. Winnaars van de Olympische Spelen kregen een lauwerkrans. De Romeinen introduceerden de plant later in West-Europa.

Laurier (Laurus nobilis) is lekker om mee te koken, maar staat ook mooi in de tuin of op je balkon – Tuinieren met Buitenleven

De zwarte besjes van een laurier lijken een beetje op kleine olijven

Praktische tips voor laurier in je tuin

Het is een houtachtige en groenblijvende heester die bloeit met witte bloemetjes. Oudere planten geven zwarte bessen met slechts één zaadje. De bladeren voelen lederachtig aan en geven bij het wrijven een typische aromatische geur af. Die blaadjes kun je overigens ook vers gebruiken in de keuken; je hoeft ze niet per se te drogen. We geven je een aantal tips:

  • Laurier gedijt het beste in een pot, maar kan op oudere leeftijd eventueel in de volle grond worden geplant.
  • Verpotten vindt de laurierplant minder fijn, eens in de drie à vijf jaar is voldoende.
  • Een plekje in de volle zon gaat prima, maar ook in de halfschaduw is laurier tevreden.
  • Slap, jong blad duidt op te weinig water, geel blad duidt op te veel water.
  • Mest de plant enkel in de maanden mei tot en met juli wat bij.
  • In juni snoei je de plant in model. Snoei alleen de takken, niet de bladeren! Vervolgens pas weer in december terugsnoeien.

Balkonplant van het jaar

Laurier (Laurus nobilis) is lekker om mee te koken, maar staat ook mooi in de tuin of op je balkon – Tuinieren met Buitenleven

Laurier staat het liefst in een pot en is daarom zeer geschikt voor het balkon. Foto: Mooiwatplantendoen.nl

Laurier is uitgeroepen tot balkonplant van het jaar 2019. Dit op initiatief van Bloemenbureau Holland, een onafhankelijke stichting die de opdracht heeft om bloemen en planten in de schijnwerpers te zetten. Volgens de jury past laurier bij de trend van meer en makkelijk groen. Het is een plant met een verhaal die makkelijk in de omgang is en door weer en wind sterk. Versier je balkon met laurier en geniet er het hele jaar van!

4/5 - (2)