Gedroogde laurierblaadjes zijn een bekend kruid dat vaak te vinden is in de supermarkt. Ze geven een heerlijke smaak aan stoofpotten en andere gerechten. Maar wist je dat laurier (Laurus nobilis) niet alleen een culinair kruid is, maar ook een fantastische plant voor in je tuin of op je balkon?

Laurierkers versus laurier

Laten we eerst een misverstand uit de weg ruimen. De laurierstruik die vaak wordt gebruikt als heg of afscheiding in tuinen, is eigenlijk de laurierkers (Prunus laurocerasus). Deze winterharde en wintergroene plant heeft een sterke groeikracht, maar is giftig en niet geschikt voor consumptie. Hoewel het verwarrend kan zijn, behoort de laurierkers tot de rozenfamilie (Rosaceae) en is het geen familie van de echte laurier. De eetbare mediterrane laurier, daarentegen, behoort tot de laurierfamilie (Lauraceae). Deze echte laurier is een langzame groeier en kan niet goed tegen vorst.

Laurierkers
De laurierkers wordt vaak gezien als familie van de echte laurier, maar dat klopt niet.

De mythologische betekenis van laurier

Laurier vindt zijn oorsprong in Azië. Volgens de overlevering namen de oude Grieken de plant mee na hun overwinningen op de Perzen. En wie zegt Grieken, denkt meteen aan mythologie. Zo kent de laurier ook een rijke symboliek en een bijpassende mythe, namelijk het verhaal van Daphne en Apollo.

In de Griekse mythologie was Apollo, de zonnegod, hopeloos verliefd op de kuise Daphne, de dochter van de riviergod Peneus. Ondanks zijn smeekbeden bleef Daphne zijn avances afwijzen. Uiteindelijk, overmand door woede, veranderde haar vader haar in een laurierboom. Apollo, bedroefd dat Daphne nooit zijn vrouw zou worden, besloot dat iedereen haar zou moeten aanbidden, net zoals hij dat deed. Zo werd de laurierboom de meest vereerde boom in de mythologie.

De mythe van Daphne en Apollo wordt vaak afgebeeld met Daphne al veranderend in een laurierboom.

De lauwerenkrans

De laurierboom symboliseerde niet alleen de onbereikbare liefde tussen Apollo en Daphne, maar ook bescherming en onsterfelijkheid. Zijn bladeren werden gebruikt om kransen te maken die werden gedragen tijdens Romeinse feesten en ceremonies. Bovendien werd de laurierboom beschouwd als een wachter aan de poorten, omdat geen enkele bliksem hem zou treffen en hij nooit zou verwelken.

Zowel de Grieken als de Romeinen beschouwden de laurierboom als heilig en verwezen naar hem als een teken van goddelijke verbondenheid. Zelfs vandaag de dag ontvangen (sport)helden nog steeds een krans van lauriertakken, bekend als een lauwerenkrans, als een eerbetoon aan hun prestaties. De laurierboom vertegenwoordigt de triomfen, glorie en onsterfelijkheid die inherent zijn aan heldendom.

 

 

 

Praktische tips voor het verzorgen van laurier

Laurier is een houtachtige en groenblijvende heester die bloeit met witte bloemetjes. Oudere planten produceren zwarte bessen met slechts één zaadje. De bladeren hebben een lederachtige textuur en verspreiden een heerlijk aromatische geur wanneer je ze aanraakt. Je kunt deze blaadjes vers gebruiken in de keuken, zonder ze per se te drogen. Hier zijn enkele handige tips voor het kweken van laurier:

  1. Plant laurier bij voorkeur in een pot, maar oudere planten kunnen eventueel in de volle grond worden gezet.
  2. Het verpotten van laurier wordt niet vaak gewaardeerd, dus eens in de drie à vijf jaar is voldoende.
  3. Laurier gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw.
  4. Slap, jong blad duidt op te weinig water, terwijl geel blad juist wijst op te veel water.
  5. Mest de plant alleen in de maanden mei tot en met juli.
  6. Snoei de plant in juni om het in model te houden, maar snoei alleen de takken en niet de bladeren. Een tweede snoeibeurt in december is aan te raden.
Laurier (Laurus nobilis) is lekker om mee te koken, maar staat ook mooi in de tuin of op je balkon – Tuinieren met Buitenleven
De zwarte besjes van een laurier lijken een beetje op kleine olijven

Weetjes over laurier

  • Laurier vormt een essentieel onderdeel van de eerste vaste zeep, Alep of Aleppozeep. Door haar helende en reinigende werking is zij zeer geschikt voor gevoelige en beschadigde huid.
  • Een winterse zondag, stoofpot pruttelend op het vuur, de geur van vlees en laurier in de keuken. De harde, vaak gedroogde bladeren van de laurier worden veel gebruikt in stoofpotten, maar ook in soepen en sauzen. De blaadjes blijven hard en kunnen een tijdlang meekoken om extra smaak aan het gerecht te geven, de geur is prikkelend.
  • Muizen kunnen slecht tegen de sterke geur van laurier. De bladeren zijn daarmee een goed afschrikmiddel voor deze diertjes in huis.

Balkonplant van het jaar

In 2019 is laurier uitgeroepen tot de “balkonplant van het jaar” door Bloemenbureau Holland, een onafhankelijke stichting die bloemen en planten promoot. Volgens de jury past laurier perfect bij de trend van meer groen op balkons. Het is een plant met een rijke geschiedenis, die gemakkelijk te verzorgen is en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Versier je balkon met laurier en geniet het hele jaar door van deze prachtige plant!

Laurier (Laurus nobilis) is lekker om mee te koken, maar staat ook mooi in de tuin of op je balkon – Tuinieren met Buitenleven
Laurier staat het liefst in een pot en is daarom zeer geschikt voor het balkon. Foto: Mooiwatplantendoen.nl

Laurier biedt dus veel meer dan alleen gedroogde blaadjes in je keuken. Met zijn groenblijvende bladeren, geurige aroma en historische betekenis is laurier een veelzijdige en aantrekkelijke toevoeging aan je tuin of balkon. Waar wacht je nog op? Ontdek de schoonheid en de mogelijkheden van laurier!

4.2/5 - (6)