Naaldbomen blijven bijna altijd dichtbegroeid en groen, maar bomen met blad zijn een deel van het jaar kaal. Het zou mooi zijn om gedurende het hele jaar inkijk in de tuin te beperken als bomen en struiken bladerloos zijn geworden. Volgens Lieuwe Westra van Tuinkeur is het belangrijk om goed te kijken naar de situatie als je groenblijvende bomen in je tuin wilt.

Belangrijk voor groenblijvende bomen

Zo is er een aantal factoren om rekening mee te houden, als je op zoektocht gaat naar geschikte groenblijvende bomen om te planten:
• De hoeveelheid zon op de plek waar de bomen staan
• De kwaliteit van de grond
• Gebouwen en beplanting in de omgeving
• De eigenschappen van de gewenste boom

Glansmispel (Photinia)

Glansmispel (Photinia)

Afscheiding tussen tuin en openbare ruimte

Je kunt veel vertellen over soorten bomen en de mate waarin zij bladeren hebben. “Loofbomen ondergaan gedurende het jaar verandering, maar er zijn ook boom- en struiksoorten die hun groene blad goed behouden”, weet Lieuwe. “Denk aan de laurier (Prunus laurocerasus), glansmispel (Photinia) of olijfwilg (Elaeagnus). Die zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en hoogtes, bijvoorbeeld op stam of in leivorm.”
Als voor die bomen kiest, krijg je een mooie afscheiding tussen je tuin en de openbare ruimte. Afhankelijk van de situatie kun je bij het tuincentrum vragen naar de exacte vorm die je nodig hebt om een plek op te vullen. Bomen die al uitgebreidere takken hebben, zijn natuurlijk duurder. Lieuwe: “Maar goedkopere varianten van groenblijvende bomen zijn ook verkrijgbaar. Ze hebben alleen langer de tijd nodig om uit te groeien. Het is een persoonlijke afweging of je hierop wilt wachten of liever kiest voor een al wat vollere boom.”

Alternatieven groenblijvende bomen: heg of klimplanten

Een alternatief voor een boom is een heg of afscheiding die het hele jaar vol en groen blijft. Bijvoorbeeld een kamperfoelie (Lonicera) of klimop (Hedera). Andere opties zijn een pergola en andere soorten klimplanten. Zo’n alternatief kan voordelen bieden, zoals het behoud van licht en variatie in je tuin, terwijl de inkijk wordt beperkt.

Review deze post