De dagen worden steeds mooier en zonniger: de zomer komt er alweer aan! Met deze fijne tips en klusjes voor je tuin wordt de zomermaand juni een succes.

1. Snoeien

De heggen en hagen mag je nog een keer flink terugsnoeien voor het 21 juni is. Na de langste dag krijgen ze namelijk nog eenmaal een groeispurt. Snoei echter nooit en te nimmer in de volle zon. Snoeiwonden kunnen daar niet goed tegen. Kies dus een bewolkte dag uit voor dit klusje.

2. Organisch materiaal in de borders

Een lekkere laag mulch op de grond tussen de planten voorkomt snelle uitdroging. Het verbetert direct de bodemstructuur van je tuin en je bent voorbereid op een eventuele droge zomer. Recentelijk publiceerden we nog wat andere tips om je tuin een droge zomer goed door te laten komen. Overigens helpt een laag organisch materiaal ook tegen onkruid. Mooie bijkomstigheid! Wat voor materiaal je kunt gebruiken? Denk aan boomschors, cacaodoppen, compost, houtsnippers of gemaaid gras.

In juni is er genoeg te doen in je tuin. Snoeien, mulchen en zaaien bijvoorbeeld - Tuinieren met Buitenleven

Bieslook en peterselie laten zich nog prima zaaien in juni en staan ook leuk in een pot.

3. Kruiden zaaien in juni

Peterselie, snijselderij, bieslook en kervel zijn kruiden die je in juni nog prima kunt zaaien in je tuin. Ze zullen snel opkomen en na ongeveer zes weken kun je al oogsten. Heerlijk voor in de salade van je zomerse barbecue! Bieslook is ook nog leuk voor langere tijd: de plant krijgt prachtige paarse (eetbare) bloemetjes en verslaat Koning Winter met gemak.

4. Een schone stoep

In juni een hapje eten in je tuin kan heerlijk zijn, maar vieze terrastegels zijn dan niet wenselijk. Schoonmaken met de hogedrukreiniger is handig en snel, maar kan ook voor poreuze tegels zorgen. Die zorgen er weer voor dat groene aanslag moeilijker verdwijnt. Kies liever voor groene zeep met warm water. Verdeel het met een harde bezem en schrob. Even laten inwerken en daarna wegspoelen met water.

In juni is er genoeg te doen in je tuin. Snoeien, mulchen en zaaien bijvoorbeeld - Tuinieren met Buitenleven

Wil je nieuwe vissen in de vijver? Nu is nog een goed moment. De komeetstaart is een zeer geschikte vijvervis.

5. Nieuwe vissen

Heb je een vijver en wil je nieuwe vissen? Dit is je (laatste) kans! De beste periode om nieuwe vijvervissen te plaatsen is tussen maart en juni. De vissen hebben een aantal maanden nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Belangrijk is dat dit gebeurt voordat de winter aanbreekt. Hier lees je meer over geschikte vissen voor in je vijver.

 

Review deze post