Vind jij je balkon of dakterras te klein om te tuinieren? Of ontbreekt het er aan planten vanwege tijdgebrek? Dan ben je niet de enige, blijkt uit het jaarlijkse terras- en balkononderzoek*. Dat is natuurlijk zonde. Daarom geeft Buitenleven je enkele tips zodat ook jij kunt genieten van een groene oase op je balkon.

Verticaal tuinieren

Al enige tijd is verticaal tuinieren een trend. Dat wil niets anders zeggen dan dat je letterlijk met je planten de hoogte in gaat. Ideaal dus voor op je balkon of dakterras. Je kunt ervoor kiezen om simpelweg bloempotten of plantenbakken aan je muur of schutting te hangen. Andere opties zijn pallets, (zelfgemaakte) vakjeszakken van canvas of jute, wandpanelen of klimplantrekken. Bij tuincentra is het assortiment enorm, maar je kunt op diverse websites handige zelfmakers vinden. Houd qua planten rekening met de stand van de zon. Voor een balkon op het zuiden zijn de vuurdoorn (Pyracantha) en de blauweregen (Wisteria) geschikt. De klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. Petiolaris) past juist beter op een schaduwrijk balkon.

Gele zonnehoed (Rudbeckia).

Gele zonnehoed (Rudbeckia).

Tuintrends

Naast verticaal tuinieren zijn er nog meer trends die je kunt toepassen op je balkon. Helemaal hip dit jaar zijn de stijlen Romance 3.0, Punk Rebooted en Re-Assemble. Hiervan kun je prima een vertaalslag maken naar je dakterras.

Weelderige bloemen bij Romance 3.0

Bij Romance 3.0 draait het om een weelderig, rijk, vol en decadent tuinbeeld. Kies voor planten op je balkon in paarse en zilveren tinten, zoals het purperklokje (Heuchera), de siernetel (Coleus blumei) of het zilverstruikje (Calocephalus brownii). Speel met hoogtes door verschillende soorten en maten aan bloempotten te gebruiken en vul deze met opvallende bloemen. Nog ruimte over voor tuinmeubels? Kies dan voor fluweel en stoffen met borduursels.

Creatief tuinieren met Re-Assemble

Re-Assemble staat voor een explosie van creativiteit. In feite maak je kleine collages. Een soort patchwork van groen gecombineerd met hergebruikte materialen. Wees vooral creatief! Hang bloempotten op de kop, omwikkel ze met bubbeltjesplastic en stapel veilingkistjes en pallets om zelf een tuinmeubel te maken. Laat felle kleuren als roze, geel en kobaltblauw voorop staan. En kies voor een bonte verzameling van tuinkussens met verschillende dessins in uitgesproken kleuren.

Planten voor het balkon of (dak)terras.

Planten voor het balkon of (dak)terras. (foto Mooiwatplantendoen.nl)

Stoer balkon: Punk Rebooted

Tot slot is er de wat stoerdere en rauwe trend Punk Rebooted. De materialen die je voor deze tuintrend gebruikt, zijn hard en puntig. Kies voor bakken op je balkon gemaakt van brokken asfalt, geperforeerd metaal of kippengaas met stenen en houtskool. De basiskleuren bestaan uit zwart en rood, aangevuld met groen en beige voor het contrast. Opvallende tuinplanten als donkere viooltjes en petunia’s, zwarte calla’s in pot en Indisch bloemriet (Canna indica) passen hier prima bij.

Balkonplanten voor het najaar

Bij alle stijlen geldt: kies voor leuke details als kussens, lantaarns, sfeervolle verlichting en een mix van bloempotten. Zeker in het najaar kun je nog heerlijk genieten op je balkon of dakterras. Ga voor herfstasters (Aster novae-angliae), ijzerhard (Verbena officinalis), herfstanemonen (Anemone hupehensis), lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides), zonnehoed (Rudbeckia) en de bellenplant (Fuchsia ‘David’).

*Het Terras- en balkononderzoek 2018 werd uitgevoerd door Mooiwatplantendoen.nl

Review deze post