Hoe verduurzaam je jouw woning?
Je woning verduurzamen klinkt mooi, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Denk aan het aanbrengen van isolatie, het installeren van zonnepanelen of het vervangen van je cv-ketel door een duurzamer alternatief. Het doel van verduurzamen is dat je minder energie verbruikt, waardoor je bijdraagt aan een beter milieu. De volgende voordelen van verduurzamen zijn ook mooi meegenomen:
- Verduurzamen leidt tot waardevermeerdering van je woning.
- Je vergroot je wooncomfort. Betere isolatie zorgt bijvoorbeeld voor een stabielere temperatuur en minder geluidsoverlast. Ook creëer je met verduurzamingsmaatregelen een gezondere leefomgeving in huis.
- Je verbruikt minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat. Hierdoor verlagen je maandlasten.
- Sommige banken geven je een lagere hypotheekrente als jouw woning aan hun verduurzaamheidseisen
Wanneer verduurzamen?
Het is natuurlijk handig om te verduurzamen als je net een nieuw huis hebt gekocht. Vaak ben je dan toch nog bezig met het verbeteren van de woning. Van verbouwen tot verven of een vloer leggen. Als je voor de aankoop van het huis nadenkt over welke verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen, dan kun je de kosten hiervoor meenemen in je hypotheek. Met verduurzamingsplannen kun je namelijk een hypotheek tot wel 106% van de waarde van je woning afsluiten, in plaats van 100%. Daarnaast kun je tot wel 9000 euro meer lenen dan je maximale hypotheek. Wil je jouw huidige woning verduurzamen? Dan kun je de kosten financieren door je huidige hypotheek te verhogen. Dat kan op drie verschillende manieren:
- Je hypotheek verhogen, bijvoorbeeld op een beroep te doen op je overwaarde. Of als je bij het afsluiten van een hypotheek voor een hogere inschrijving bij Kadaster bent gegaan.
- Een tweede hypotheek afsluiten. Lukt het niet om je huidige hypotheek te verhogen? Dan kun je ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten bij je huidige geldverstrekker.
- Je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder. Als jouw huidige hypotheekrente hoger is dan de actuele hypotheekrente kan dit voordelig zijn. Houd wel rekening met een eventuele boeterente of oversluitboete en notariskosten.
Weet je niet wat de beste optie is voor jou? Praat dan eens met een hypotheekadviseur. Deze helpt met de opties bekijken en geeft je een passend advies. Zo maak je met een goed gevoel de beste keuze en kan het verduurzamen beginnen.