Wie heeft het niet gedaan toen hij jong was: een ketting maken van zelf geplukte madeliefjes? Het madeliefje is een veelvoorkomende veldbloem, die niet alleen veelvuldig voorkomt in wegbermen, maar ook tussen het gras van je gazon. Het is een standvastig bloemetje dat maaien en grazen makkelijk overleeft. Voor de een is het onkruid, voor de ander is het een gezellige toevoeging aan het gazon. Mochten ze ongewenst zijn, hoe kun je madeliefjes dan het beste verwijderen?
Madeliefjes met de hand verwijderen
Ongewenste planten als bijvoet, brandnetels, boterbloem, paardenbloem, speenkruid en ook het madeliefje (Bellis perennis) worden regelmatig met chemische middelen vernietigd. De natuurlijke manier is namelijk niet altijd even handig. Het madeliefje bloeit gedurende het hele jaar, alleen bij vorst komen er geen bloemetjes. Ze groeien ook snel, waardoor het zaak is er op tijd bij te zijn als je ze wilt weghalen. De beste methode om deze bloemen milieuvriendelijk te verwijderen, is om ze met de hand uit te steken. Doe dit met een mesje of met een wiedvork en herhaal dit zolang het nodig is. Niet ideaal, want dit is heel veel werk bij een groot gazon.
Zorg dat je gazon sneller groeit
Het is een idee om minder vaak je gras te maaien, zodat het de kans krijgt uit zichzelf ongewenste plantjes te verdringen. Let er dan op dat een te kort gemaaid gazon de groei van madeliefjes juist in de hand werkt. “Een andere natuurlijke optie is het verticuteren van je grasmat”, zegt Lieuwe Westra, tuinspecialist bij Tuinkeur. “Zo komt er meer lucht in de grond en krijgt het gras de kans om beter de groeien. Het groeien kun je ook versnellen door het toevoegen van stikstof aan je gazon. Het madeliefje wordt dan verdrongen, omdat hij meer ruimte nodig heeft. Verticuteren scheelt wel iets, maar lost het probleem niet op.” Eerder legden we in een artikel over onkruid bestrijden ook al uit dat de grassoort die je gebruikt belangrijk is bij het voorkomen van onkruidsoorten.
Madeliefjes verwijderen met bestrijdingsmiddelen
Als je deze methoden te veel moeite vindt, kom je al snel uit bij (ecologische) bestrijdingsmiddelen. “Veel mensen denken vaak dat die ontzettend schadelijk zijn, terwijl er tegenwoordig juist veel minder schadelijke bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar zijn”, aldus Lieuwe. Volgens hem gaat het er vooral om wát je gebruikt en in welke hoeveelheden. Tip: laat je adviseren in een vakhandel waar je je eigen tuinsituatie en voorkeur voor manier van bestrijden kunt uitleggen.
Tot slot kun je natuurlijk ook besluiten de madeliefjes in je gras te omarmen. Ze zijn aantrekkelijk voor insecten en daarmee helpt je insecten dus in hun voortbestaan. Lees verder over goede redenen voor madeliefjes in je gazon.