Geef je tuin een oppepper en start bij de bodem. Als deze gezond is, nemen de plantwortels mest op en beginnen te groeien. Hoe dat ook weer zit met mest en kalk, lees je in het uitgebreide mestdossier in de tuinspecial. Daarna strooi je nooit meer te veel, te weinig, te laat of te vroeg.

Start op tijd

Mest is plantenvoedsel. En net zoals mensen en dieren eten nodig hebben, moeten planten ook regelmatig worden gevoed. Planten groeien niet het hele jaar door, in de wintermaanden staat de groei stil. Ze zijn in winterrust en hebben dan geen voedsel nodig. In het voorjaar, als de groei weer begint, hebben ze al het voedsel nodig dat ze kunnen vinden. Start daarom aan het eind van de winter met kalk strooien, dit zorgt ervoor dat de grond niet zuur is. Planten nemen namelijk geen mest op in een zure bodem. Bij het bemesten van de tuin volg je dus de seizoenen.

Bemestingstips

  • Mest lost op in water. Strooi daarom vlak voor een regenbui, dat geeft ook minder geuroverlast
  • Schoffel eerst onkruid weg voordat je mest strooit, want ook onkruid groeit beter na een mestgift
  • Planten zijn net mensen. De een wil veel mest, de ander heeft aan een handje genoeg. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking

Meer over bemesting

Wil je meer bemestingstips en een bemestingsschema? Buitenleven 2018/3, de tuinspecial, ligt nog t/m 19 april in de winkel. Het magazine meteen bestellen, dat kan via onze shop.

Review deze post