De tulp is dus niet onze nationale bloem, maar wel die van Turkije en Hongarije. België heeft de klaproos als symbool, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en voor de Finnen is het lelietje-van-dalen het nationale bloemsymbool. Na een periode van veel stemmen, is er eindelijk een vaderlands bloemsymbool, namelijk: het madeliefje!
Met ruim 53.000 stemmen, lieten veel Nederlanders zich uit over wat dé nationale bloem zou moeten worden. Buitenleven geeft je de top 5 op basis van de meeste stemmen.
1. Madeliefje
Madeliefjes (Bellis perennis) zijn kleine bloemen met witte blaadjes en een geel hart. De kleine bloemetjes gedijen goed in gazons die regelmatig worden gemaaid maar niet bemest. Dus als je madeliefjes in je eigen tuin wilt, hoef je je geen zorgen te maken over het maaien, maar moet je oppassen met bemesten. In natuurlijke graslanden komen ze minder vaak voor omdat andere planten doorgaans hoger groeien. In mei en juni kun je echter margrieten tegenkomen, die sterk lijken op madeliefjes maar veel groter zijn. Het madeliefje is echter al de nationale bloem van Denemarken.
2. Fluitenkruid
Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een typisch Nederlandse bloem die in mei op veel plaatsen te vinden is. Deze weinig veeleisende soort gedijt goed in wegbermen met veel stikstof. En wegbermen hebben we een hoop in Nederland. Met zijn hoge scherm van kleine bloemetjes voegt fluitenkruid een vleugje wit toe naast het geel van koolzaad en scherpe boterbloemen. Hoewel plantkundigen niet erg enthousiast zijn over deze soort, is er een bijensoort genaamd de fluitenkruidbij die er dol op is. Deze kleine donkere bij graaft nestgangen in de grond en is sterk afhankelijk van fluitenkruid en zevenblad. Hoewel fluitenkruid overal in Nederland voorkomt, vind je de bij met name in het zuiden en midden van het land.
3. Pinksterbloem
Als je in april en mei bij (vochtige) weilanden een subtiele waas van wit-lila of lichtroze ziet, heb je te maken met pinksterbloemen (Cardamine pratensis). Deze bloemsluier was vroeger vrijwel overal te zien, maar tegenwoordig zijn weilanden met pinksterbloemen zeldzamer geworden door bemesting en verdroging van het boerenland. De pinksterbloem is vaak naar slootranden verdreven. Je kunt pinksterbloemen ook in je eigen tuin hebben, vooral als je een vijver met een moeraszone hebt. Met wat geluk kun je dan ook het oranjetipje spotten, een wit vlindertje met opvallend oranje vleugelpunten bij het mannetje. De pinksterbloem is namelijk een waardplant voor deze vlinder, wat betekent dat de eitjes erop worden afgezet.
4. Paardenbloem
De paardenbloem (Taraxacum officinale) is misschien wel de bekendste van de vijf kandidaten. In april kunnen hele weilanden geel kleuren door de bloemen, zonder een duidelijk onderscheidbaar hart. De uitgebloeide paardenbloem vormt pluisbolletjes die verleidelijk zijn om weg te blazen, waardoor de zaden door de wind worden verspreid. Zowel paardenbloemen als madeliefjes behoren tot dezelfde familie, de composietenfamilie, die doorgaans veel voedsel biedt aan bijen en andere insecten. In Nederland zijn er meer dan 250 natuurlijke variaties van de paardenbloem, die microsoorten worden genoemd. Omdat er in de zomer ook andere bloemen zijn die op paardenbloemen lijken, zoals havikskruid, muizenoor, leeuwentand en streepzaad, worden deze samen gele composieten genoemd.
5. Wilde kievitsbloem
De wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is de enige van de vijf kandidaten die vrij zeldzaam is. Deze bloem houdt van vochtige gebieden en kwam oorspronkelijk vooral voor in graslanden die ‘s winters overstroomden. Langs de oevers van het Zwarte Water, ten noorden van Zwolle, staat de wilde kievitsbloem bekend als de ‘Zwolse tulp’. Daar zie je in april talloze dieproze kievitsbloemen, met af en toe een witte variant. De tuinversie van dezelfde bloem is vaker wit dan de wilde variant. Hommels bestuiven kievitsbloemen. Onder de grond hebben de bloemen een bol die zeer oud kan worden. Net als de pinksterbloem kan de kievitsbloem slecht tegen bemesting. Hoewel deze bloem zeldzaam is in heel Europa, heeft de Zweedse landstreek Uppland de wilde kievitsbloem als
Stem op je favoriet
De keuze voor de nationale bloem van Nederland hangt af van hoe men Nederland ziet: als een gazon, een voedselrijke wegberm of vooral als een waterrijke rivierdelta, met planten die van vocht houden. Op 4 juni maakte Vroege Vogels de uitslag bekend. Ben jij het eens met de keuze? Wat is voor jou de ideale bloem als symbool voor Nederland?