Zeesterren die op eieren – oh nee, op hun lippen lopen en de duizenden gezichtsuitdrukkingen van je kat. Onze redacteur Evelien heeft weer de leukste nieuwtjes uit de natuur voor je op een rij gezet.

Tekst Evelien Boutsen Foto’s Shutterstock.com

 

 

Eén op vijf

Uit een Europees onderzoek, waaraan Naturalis, Floron en de Vlinderstichting meewerkten en waarvoor bijna 15.000 planten en dieren geanalyseerd werden, volgt een zorgwekkende conclusie: één op vijf planten en dieren in Europa is met uitsterven bedreigd. Voor planten en insecten ligt dat percentage (27 %) hoger dan voor gewervelde dieren (18 %). De belangrijkste oorzaak van die achteruitgang is de intensivering van de landbouw. De onderzoekers verwachten dat ook de negatieve gevolgen van klimaatverandering in de nabije toekomst sterk zullen toenemen. De voorspellingen die op basis van deze onderzoeksresultaten gedaan kunnen worden, zijn van belang voor een efficiënt natuurbeleid, omdat zonder die kennis de kans bestaat dat er geïnvesteerd wordt in het behoud van soorten en biotopen die over x aantal jaar klimatologisch gezien geen plek meer hebben in Europa.

Bron nature today

Mimespelers

Uit een studie van de universiteit van Californië blijkt dat katten maar liefst 276 verschillende gezichtsuitdrukkingen hebben om met elkaar te communiceren. De onderzoekers analyseerden beeldmateriaal van de interactie tussen katten aan de hand van het Cat Facial Action Coding System. Zo kwamen ze tot de conclusie dat de communicatie tussen deze dieren complexer is dan eerder werd aangenomen. Wat al die gezichtsuitdrukkingen precies betekenen, dat weten de onderzoekers (nog) niet. Wat ze wel zeker weten, is dat katten een aantal uitdrukkingen gemeen hebben met de mens. Waarschijnlijk omdat ze al duizenden jaren met ons samenleven. De Amerikaanse onderzoekers hopen dat de resultaten van hun studie kunnen helpen om katten beter te begrijpen.

Bron vrt nws

 

Kop zonder lijf

Een eeuwenoud wetenschappelijk raadsel is eindelijk opgelost: een zeester heeft geen ledematen, maar is eigenlijk een kop zonder lijf. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteiten van Southampton en Stanford nadat ze met geavanceerde genetische technieken de lichaamsregio’s van zeesterren in kaart hadden gebracht. Hoe het zeediertje zich dan voortbeweegt? Dankzij uitstulpingen op de lippen. Oorspronkelijk waren die bedoeld voor voeding, maar gaandeweg zijn ze ook dienst gaan doen als pootjes. Zo bewijst de natuur dat de klassieke ­lichaamsvorm van kop, staart en romp niet nodig is om te kunnen overleven in de zee.

Bron vrt nws

Varkens aan het werk

Geen schaapskudde, wel een varkenskudde doolt de komende tijd in een Arnhems bos rond. Daarmee kiest de gemeente voor een eeuwenoude en duurzame vorm van bosonderhoud. De Bonte Bentheimers moeten helpen om de opmars van de Amerikaanse eik in toom te houden. Door de grond om te woelen, voorkomen de varkens dat deze exotische boomsoort inlandse eiken en dennen verdringt en het volledige bos overneemt. De losgewoelde grond wordt vervolgens ingezaaid met kruidenmengsels. Indien het werk van de varkens effectief blijkt te zijn, wil de gemeente de kudde uitbreiden in andere Arnhemse bossen.

Bron NU

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)