Varens zorgen voor een fris bosgevoel in huis. En met hun lange, geveerde bladeren zijn ze ook nog eens heel decoratief. De meeste soorten zijn niet gemakkelijk om te verzorgen, maar er is een uitzondering. Gelukkig is de nestvaren (Asplenium) met zijn stevige glanzende blad wél een makkelijke kamerplant.

De bladeren van de nestvaren groeien uit een rozet in het hart, het nestje.

Nestvarens uit de jungle

De nestvaren of vogelnestvaren (Asplenium nidus) is lid van de streepvarenfamilie. Die naam verwijst naar de bruin gestreepte sporen aan de onderzijde van het blad. De plant groeit in de jungles van Afrika, Australië en Azië waar hij zich met zijn luchtwortels vastklampt aan bomen en rotsen. De tongvormige bladeren groeien uit een rozet in het hart van de plant, dat een soort vogelnestje vormt. Vandaar de Nederlandse naam. De nestvaren is niet giftig voor mens en dier.

Asplenium ‘Crispy Wave’ en andere soorten

Anders dan andere varens heeft de nestvaren geen sierlijk geveerd blad. De bladeren zijn gaafgerand, dik, stevig en glanzend groen. Wel zijn er verschillende cultivars verkrijgbaar waarbij het blad sierlijk opkrult of golft. Zoals Asplenium nidus ‘Crispy Wave’. Nestvaren Asplenium nidus  ‘Fimbriatum’ heeft onderscheidend blad dat diep ingesneden is. Ook de Japanse nestvaren (Asplenium antiquum) is een aanwinst voor de woonkamer, zoals de eveneens sierlijke ‘Osaka’. Bijzonder is ook Asplenium antiquum ‘Crissie’ met gekruld blad dat aan het uiteinde vertakt is.

Nestvaren ‘Crispy Wave’ heeft sierlijk gekrulde bladeren.

Verzorging van je Asplenium

Net als de meeste varens houdt de nestvaren van een vochtige bodem. Zorg ervoor dat de kluit niet uitdroogt maar voorkom ook dat deze kletsnat is. Geef daarbij water op de aarde en niet in het nestje. Nestvarens hebben een hekel aan kalkrijk water. Is het kraanwater hard in jouw woonplaats, gebruik dan regenwater. Geef de nestvaren een lichte standplaats maar vermijd direct zonlicht.

Bruine en gele bladeren bij de nestvaren

Het kan gebeuren dat er gele of bruine bladeren ontstaan bij je nestvaren. Dit heeft verschillende oorzaken. Als Asplenium te weinig licht krijgt, zullen de bladeren geel kleuren. En bij een te droge lucht kunnen de randen bruin verkleuren of gaat het blad zelfs rimpelen. Dit gebeurt vooral in de winter wanneer de verwarming aanstaat. Dit voorkom je door de plant twee keer per week met water te vernevelen en een schaaltje water in zijn buurt te zetten. Als er inkepingen ontstaan in de bladeren, dan staat de plant te droog.

Aan de onderzijde van oudere bladeren van de nestvaren verschijnen de sporen.

Nestvarens lenen zich voor het maken van een verticale plantenwand. Foto iVerde

Asplenium verpotten

Nestvarens groeien niet snel en worden gemiddeld 50 cm groot. Eventueel kun je ze eens in de drie jaar verpotten in de lente. En als de wortels onderuit de pot groeien is het tijd voor een grotere potmaat. Schud dan voorzichtig de oude aarde los en vul de nieuwe pot met verse potgrond. Geef je Asplenium in de lente en zomer om de vier weken een beetje (vloeibare) mest.

Het blad van nestvaren ‘Fimbriatum’ is diep ingesneden.

De nestvaren stekken

Nestvarens kun je, anders dan andere varens, niet scheuren of stekken om ze te vermeerderen. Ze vermenigvuldigen zich door middel van de sporen die je aantreft op de achterzijde van het blad. Deze bruine ‘zaden’ moeten rijp zijn om ze te kunnen plukken. Geen makkelijke klus. Wil je het toch graag proberen? De Varenvereniging heeft het proces op een rij gezet.

Tip: bekijk meer kamerplanten en kies je favoriet!

3.3/5 - (6)