In Amsterdam vind je deze kleurrijke achtertuin met voetbalveldje, regenwaterbassin en tuinatelier. Niemand zou vermoeden dat deze familietuin ooit een saaie buitenruimte met hobbelig grasveld was. Bewoners Jan Kees en Geertje Marije schakelden tuinontwerpster Caroline Barkman in om van deze stadstuin hun droomtuin te maken. Het volledige tuinverhaal over deze nonchalante familietuin lees je in Buitenleven 2021/4.

Ongedwongen sfeer

De luchtig beplante borders van deze nonchalante familietuin en de ongedwongen sfeer die er heerst, maken van deze stadstuin een heerlijke plek om te genieten van zonnige dagen. Voor de kinderen is er een royaal gazon om te voetballen en ruimte voor een trampoline.

Groene nonchalante familietuin in Amsterdam.
Voor de kinderen is er een royaal gazon om te voetballen. Foto: Modeste Herwig

Bloemen en fruit

De bloemenborders van siergrassen met daartussen verschillende vaste planten hebben organische vormen. Tegen de schutting groeit leifruit en tegen het huis een kiwibes. De grote vijg was altijd al deel van de tuin. Jan Kees: “We kunnen in de zomer elke dag wel wat plukken. Vorig jaar hebben we voor het eerst appelmoes gemaakt.”

Zandkleurige flagstones

Voor de bestrating is er gekozen voor gebroken klinkers en zandkleurige flagstones. Het ruime eetterras bij de woning werd ook met flagstones aangelegd. Voor de schutting, die door klimplanten bedekt wordt, bevindt zich een loungeterras en achterin de tuin staat een tuinhuisje dat als atelier dienstdoet.

De forse vijg werd opgenomen in het nieuwe tuinontwerp.
De forse vijg stond er al en is gespaard gebleven in het nieuwe tuinontwerp. Foto: Modeste Herwig

Nectarplanten voor insecten

Dezelfde ongedwongen stijl is in de schaduwrijke voortuin doorgetrokken. Bij het ontwerpen van deze nonchalante familietuin hield de tuinontwerpster rekening met bijen en andere nuttige insecten. Daarom koos ze voor meerdere nectarplanten. Extra troef van deze gezellige stadstuin: naast de woning is een gemetselde opvangbak voor regenwater voorzien.

Meer over deze nonchalante familietuin

In Buitenleven 2021/4 lees je het volledige tuinverhaal en zie je meer foto’s van deze groene stadstuin. Dit magazine ligt nog tot en met 8 juli 2021 in de winkel.

5/5 - (2)