Gewicht caravan checken
Welk rijbewijs je nodig hebt om met een caravan te rijden, hangt af van het gewicht ervan. Tot 750 kilo aan leeggewicht en laadvermogen kun je gewoon met je rijbewijs B op stap, maar is je aanhanger zwaarder, dan heb je een rijbewijs B+ of BE nodig.
Als je de fietsen op je caravan bevestigt, zijn die meestal ook onderdeel van het gewicht van je ‘aanhanger’ en bepalend voor het type rijbewijs dat je nodig hebt. Bepaal dus het gewicht inclusief je fietsendrager en het laadvermogen ervan.
Trekhaak controleren
Als je met een caravan op vakantie wilt gaan, zal het je niet verbazen dat je auto een trekhaak nodig heeft. Maar lang niet iedere auto heeft er eentje. Zeker voor elektrische auto’s is het verstandig om te controleren of je er eentje hebt voordat je plannen maakt.
Vaak kun je een trekhaak laten monteren op een auto, maar het trekgewicht van elektrische auto’s varieert. Niet iedere elektrische auto kan daardoor een aanhanger trekken. Heb je een elektrische auto? Ga dan na of dit voor jouw auto geldt. Bij twijfel kun je contact opnemen met de garage.
Spiegels bevestigen
Wat je ook nodig hebt als je een caravan achter de auto hangt, zijn extra spiegels. Deze maak je vast aan je autospiegels zodat je ook voorbij de caravan kunt kijken. De achteruitkijkspiegel kun je immers niet meer gebruiken.
Fietsendrager: waar komen de fietsen?
Voor het meenemen van fietsen in combinatie met een caravan zijn er verschillende opties. Je kunt een fietsendrager bevestigen tussen de auto en de caravan of achterop de caravan. Bedenk vooraf wat voor jullie het fijnste werkt en welke fietsendrager je hiervoor nodig hebt. Wellicht kun je er eentje lenen van vrienden of familie, zodat je deze hoeft aan te schaffen.
Testrit maken
Rijden met een caravan is heel wat anders dan autorijden zonder caravan. Het is dus verstandig om een testrit te maken in een bekende omgeving. Rijd even rond in de eigen wijk, om te wennen aan het zicht en bijvoorbeeld de remweg.
Een stukje achteruit rijden is ook verstandig. Je weet immers nooit of je op vakantie per ongeluk een doodlopend landweggetje in rijdt. En dat soort momenten kunnen wat spanning opleveren achter het stuur: wel zo fijn dus om erop geoefend te hebben.
Kampeerspullen inpakken
Als je gaat kamperen, heb je al gauw veel spullen nodig. Gelukkig past er aardig wat in de achterbak van de auto en uiteraard in de caravan. Probeer de caravan alvast in te richten voor zover dat kan.
Pak dus borden en bestek in op de plek waar je deze tijdens je vakantie vandaan wilt pakken. En deel de laadruimte zo in, dat je de spullen die je als eerste nodig hebt, binnen handbereik liggen. Denk bijvoorbeeld aan stoelen, zodat je meteen lekker kunt uitrusten op de camping en de mooie omgeving in je kunt opnemen.
Gebruik daarnaast bij het inpakken altijd een checklist, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Neem ook alle belangrijke papieren mee: paspoorten, rijbewijzen, kentekenbewijs, eventuele verzekeringspassen, bankpassen en eventueel een creditcard.
Laatste check voor vertrek
Doe voor vertrek altijd een laatste check. Loop de checklist nog één keer na, kijk of al het papierwerk is ingepakt en doe een controle bij de auto. Die controle bestaat in ieder geval uit het meten van de bandenspanning, het nalopen van de fietsen (zijn ze goed bevestigd?) en het testen van de verlichting op de caravan.
Is dit allemaal in orde? Dan is het tijd om te vertrekken naar jullie vakantiebestemming! Eenmaal op de camping aangekomen kunnen de caravan en fietsen van de auto losgekoppeld worden, en kan het inrichten van de kampeerplek beginnen. Daarna kun je eropuit op de fiets voor een mooi tochtje of rit naar de supermarkt of de bakker.