Heb je een kleine tuin met schutting? Of wil je schaduw creëren door een pergola te laten begroeien? Probeer dan eens een van de vele klimplanten in je tuin. Ze nemen vaak weinig ruimte in en hebben een groots resultaat. Voor elke plek is er een geschikte klimplant te vinden. Buitenleven geeft oplossingen voor de meest passende klimplanten in je tuin.

Bruidssluier is een snelle groeier; snoeien is dus raadzaam.

1. Rankende klimplant op de schuur

Heb je een klein afdakje om haardhout onder te leggen? Of een kaal schuurtje? Laat een klimmer de boel opvrolijken en je (af)dakje begroeien. Bruidssluier (Fallopia) is zo’n plant die over de meest grillige plaatsen zijn weg vindt. Hij groeit snel waar hij ook maar de ruimte heeft en is daarmee een ideale klimplant voor wat wildere tuinen. Je snoeit of verwijdert hem eenvoudig in het voorjaar daar waar hij te ver gaat. In de zomer bloeit bruidssluier met lieflijke, crèmekleurige bloemen. De plant is zeer winterhard en staat het liefst in zon of halfschaduw.

Clematis montana ‘Mayleen in lieflijk roze.

Clematis ‘Miss Bateman’ klimt zo de boom in.

2. Combineer klimplant clematis met bomen en struiken

Het kan prachtige effecten geven wanneer een klimplant tegen de stam van een boom aangroeit of verweven is in een struik. Bekende klimplant clematis of bosrank is zo’n klimmer die in honderden soorten en kleuren voorkomt, variërend in bloeiperiode. Kies je een soort die vroeg bloeit (bijvoorbeeld Clematis montana) en plant je deze bij een klimroos (Rosa), dan zal de bosrank in de rozentakken groeien en in het voorjaar de struik opfleuren met zijn bloemen. Later zorgt de bloei van de roos voor kleur in deze hoek. Bosrank, met zijn roots in het bos, is gewend zijn weg te vinden in andere planten en omhoog te groeien uit de schaduw zonder te woekeren. Hij staat graag met zijn kop in de zon en met zijn wortels in de schaduw. Bloeit uitbundig. Tip: plaats een bodembedekker aan de voet van deze plant om verwelkingsziekte te voorkomen.

Klimhortensia brengt een romantische sfeer met zich mee.

3. Muur in de schaduw? Klimhortensia of klimop

Bedek saaie muren met klimmers als de klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris). Een plant die zich makkelijk hecht aan de muur zonder deze te beschadigen en zo zijn weg naar boven baant. Erg geschikt voor schaduwrijke plekken, waar klimhortensia rijkelijk bloeit. Vogels als de lijster zijn dol op deze klimplant vanwege de diepe en dichte structuur. Ook houdt klimhortensia vocht weg uit muren, wat een voordeel kan zijn bij bijvoorbeeld oude huizen. Zorg voor luchtdoorlatende, voedzame grond en help de plant na aanplanten een stukje op weg door hem in de juiste richting te leiden. Daarna begroeit deze hortensia vanzelf de muur en knip je haar terug waar nodig. Verder is de bekendste klimplant van Nederland, klimop (Hedera) ook zeer geschikt voor een schaduwmuur. Simpelweg omdat hij zo effectief is, want binnen no-time verandert hij een lelijke muur in een landelijk tafereeltje.

De trompetbloem is er in diverse kleuren, van rood tot geel.

4. Klimplanten in de zon: trompetbloem en blauweregen

Heb je een muur op het zuiden? Met de mediterrane uitstraling van de trompetbloem (Campsis) waan je je op vakantie in Italië. Zorg voor humusrijke grond met kalk en zet deze klimmer vast in zijn weg naar boven, de dikkere takken hebben wat ondersteuning nodig. Bijen en vlinders zijn dol op trompetbloemen. Ook goed voor hen dus! Nog een plant die ideaal is voor een muur in de zon is blauweregen (Wisteria). Deze bloeit met prachtige paarse trossen en slingert zich uitbundig langs draden en steunpunten.

Kamperfoelie bloeit met vele bloemen.

5. Schutting, rek of hek? Kamperfoelie

Minder mooie of wat legere plekken in je tuin, zoals hekken en schuttingen, zijn ook prima te sieren met klimmende bloeiers. Kamperfoelie (Lonicera) is een geurende klimplant met een open structuur en is zeer geschikt voor dit soort plaatsen. Er zijn soorten die in de winter groen blijven. Andere soorten blijven minder groen, maar kunnen soms uitbundiger bloeien. In dit geval kun je ook combineren, zodat je van beide voordelen geniet. Zet kamperfoelie bij voorkeur met haar wortels op een schaduwplek, maar met de slingerende takken en bladeren in de zon. Zo ontwikkelt ze veel bloemen, waar onder andere nachtvlinders graag op afkomen.

Schijnaugurk bloeit met prachtig donkerpaarse, geurende bloemen.

6. Klimplanten voor de pergola: passiebloem en schijnaugurk

Meer schaduw creëer je door een boogje of pergola te plaatsen en die te laten begroeien. De krullende hechtrankjes van bijvoorbeeld de passiebloem (Passiflora) leid je over hogere plekken. Deze tropische plant bloeit met zijn bijzondere bloemen tot ongeveer oktober, houdt van de zon en blijft op een beschutte plaats ook in de winter groen. Al moet deze klimmer het eerste jaar in de tuin wellicht even wennen. Wist je dat de bloemen van de passiebloem maar één dag bloeien? Dat klinkt weinig, maar door de vele bloemen merk je hier gelukkig niet veel van. Een andere klimplant voor de pergola is de schijnaugurk (Akebia quinata) die prachtige donkerpaarse bloemen geeft met een zoete geur. Heerlijk genieten dus als deze klimmer in de zomermaanden in volle bloei staat. Snoei hem na de bloeiperiode terug zodat een compacte en gezonde groei wordt bevorderd. Let ook op dat hij niet te droge voeten heeft en geef met regelmaat water.

Laat je inspireren en lees verder over geurende klimplanten in de tuin.

3.6/5 - (5)