Mooie, ouderwetse bloemen en planten maken een comeback in de Nederlandse tuin. Dahlia’s, gladiolen en herfstasters zijn weer hip en met de bonte bloemen van fuchsia en vuurwerkplant mag je gezien worden. Ook met deze vijf klassiekers uit de tuin van oma haal je een vleugje nostalgie in de tuin. En een flinke dot kleur. Meer over het afrikaantje, siernetel, anjer, goudsbloem en de sleutelbloem.
1. Geurige afrikaantjes
Menig bloemen- en moestuinperkje werd vroeger omzoomd door de dikke oranje dotten van afrikaantjes. Niet alleen vanwege de fleurige tint; een stofje in de wortels van de kleine patula-soorten doodt aaltjes. Bovendien zou de geur schadelijke insecten op afstand houden en nuttige soorten aantrekken. Inmiddels zijn er ook heel veel leuke, wat hogere variëteiten om potten en borders mee te vullen. Zoals de citroengele Tagetes tenuifolia ‘Lemon Gem’, de gestreepte Tagetes patula ‘Jolly Jester’ en rode Tagetes patula ‘Linnaeus’. Ook mooi in de moestuin, de bloemen zijn namelijk eetbaar. Zaaien vanaf eind april.
2. Ouderwetsmooie siernetel
Misschien ken je haar nog wel van oma’s vensterbank: de siernetel (Coleus blumei). Dit is net als de bladbegonia een favoriet uit de jaren zeventig, vanwege de bonte blaadjes: van bordeaux met een felgroene rand tot vuurrood met roze punten. Het is een dankbare (niet-winterharde) kuipplant die je mooi kunt combineren in een pottenborder met bijvoorbeeld geurgeraniums en klaverzuring. De bloemen bloeien in lange aren en zijn vrij onopvallend.
3. Tuinanjers
Anjers ken je waarschijnlijk vooral als snijbloem met lange stelen. De tuinanjer (Dianthus caryophyllus) blijft vrij laag en vormt bodembedekkende pollen. De gevulde of enkele bloemen zijn vaak roze, rood of wit, al dan niet met een contrasterend biesje. Het blad van de Dianthus caryophyllus ‘Hilpase’ (Paseo) is mooi grijsgroen, ook in de winter. Geef de tuinanjer een zonnige plek in niet al te zure grond.
4. Goudsbloemen
Oranje is een van de trendkleuren in de tuin. Dan zit je goed met goudsbloem (Calendula officinalis), een ouderwetse snijbloem. Vroeger stond hij in de moes- of kruidentuin als verfplant en geneeskrachtige plant. Tegenwoordig wordt de eenjarige steeds vaker gezaaid als eetbare bloem. Zaai goudsbloemen ter plekke vanaf maart, dan bloeien ze de hele zomer. Nog een plusplunt: als de temperatuur zacht is, blijven goudsbloemen de hele winter groen. Trouwens, wist je dat muggen echt niet houden van de geur van de goudsbloem? Lees meer over planten die muggen weren.
5. Bonte primula’s
Sla de felgekleurde sleutelbloemen niet langer over in de bloemenkraam: ze zijn weer helemaal hip. De Primula acaulis is er ook in wat zachtere pasteltinten én met bijzondere tekeningen op de bloemblaadjes. Qua styling geldt: hoe meer hoe mooier. Kijk maar eens naar de Victoriaanse primulatheaters die in Engeland nog altijd populair zijn. Ze worden vaak midden in een park of tuin gebouwd voor een bont winterhoekje. Idee: plant een hele verzameling in identieke potjes en maak er een verticale pottenborder van tegen een muur of schutting.