De yucca of palmlelie is een van de makkelijkste kamerplanten die je kunt hebben. Dankzij zijn formaat en stoere, woestijnachtige karakter zet je er direct een tropische sfeer mee neer. De yucca vraagt weinig verzorging en voelt zich prima in een wat droger kamerklimaat. Pas wel op voor de harde, stekelige bladeren. Handige tips om deze langzaam groeiende kamerplant te snoeien, wortelrot te voorkomen en te stekken.
2,5 m hoge ‘palmen’
Anders dan zijn Nederlandse naam ‘palmlelie’ doet vermoeden, is yucca geen palmachtige. Net als andere populaire woonplanten als de drakenbloedboom (Dracaena) behoort hij tot de agaves. Kenmerkend is de dikke stam (of meerdere stammetjes) waaruit leerachtige, lancetvormige bladeren groeien met scherpe punten. De roots liggen in Noord- en Zuid-Amerika en de Caraïben. In de Yucca Valley in Californië groeien ze uit tot grote bomen en in de woonkamer kunnen ze de 2,5 m ook best bereiken. In de natuur bloeien palmlelies uitbundig met grote witte bloemen; in huis gebeurt dat alleen als de plant het naar zijn zin heeft. Let op: de yucca is giftig voor mens en dier.
Yucca elephantipes en andere soorten
Er zijn ongeveer dertig hoofdsoorten van de palmlelie, die onderling sterk in karakter verschillen. Een van de bekendste kamerplanten is Yucca elephantipes. Die tweede naam verwijst naar de dikke stam, die wel iets weg heeft van een olifantspoot. Er zijn verschillende variëteiten verkrijgbaar; van donkergroen en zilvergrijs egaal blad tot de geelgerande ‘Jewel’. Yucca aloifolia – ook wel scherpe yucca genaamd – heeft venijnige bladpunten; ‘Maya Tree’ heeft een iets dikkere onderstam. Decoratief is ook de waaiervormige Yucca rostrata. Zoek je een mooi exemplaar voor in de tuin, kijk dan eens naar winterharde soorten als Yucca carnerosana en Y. aloifolia. Bijzonder is verder vezelpalmlelie Yucca filamentosa. Deze wintergroene vaste plant bloeit met spectaculaire witte bloemtrossen in de zomer.
Voorkom wortelrot bij de yucca
Qua verzorging is de yucca niet veeleisend. Wel is het zo dat je deze kamerplant al snel te veel water geeft. Geef daarom liever enkele keren een beetje dan ineens een hele plens. Pas als het bovenste laagje aarde in de pot droog aanvoelt, geef je opnieuw water. Voorkom dat er water in de pot blijft staan, want de palmlelie heeft een hekel aan natte voeten waardoor wortelrot kan ontstaan. Als in de winter de luchtvochtigheid in huis afneemt, hoef je deze kamerplant niet te sproeien; hij gedijt prima in de droge lucht. In de lente en zomer kun je eens een scheutje vloeibare plantenvoeding toevoegen aan het gietwater, maar noodzakelijk is dit niet. Constateer je luizen onder de bladeren of in de bladoksels? Veeg deze dan voorzichtig weg met een natte doek.
Slappe bladeren bij de yucca
Kleuren de groene bladeren van je yucca steeds meer geel of hangen ze slap? Dan krijgt de plant waarschijnlijk te veel water. Voel of de aarde inderdaad nat is en zo ja, stop dan even met begieten. Krijgt de plant bruine bladeren, dan staat hij in te fel zonlicht. Het kan ook dat de plant te donker staat. Dan ontwikkelt hij ineens alleen nog maar smalle bladeren die slap hangen. Geef je yucca in dat geval een plekje met meer zonlicht.
Een warme standplaats
De yucca verlangt een lichte standplaats maar vermijd zeker in het begin direct zonlicht. Zo voorkom je dat het blad verbrandt (en bruin wordt). Zorg in ieder geval voor een minimale temperatuur van 18 °C overdag en 10 °C ’s nachts. In de zomer kun je de palmlelie gerust buiten zetten. Let er dan op dat overtollig (regen)water goed weg kan.
Moet je de palmlelie verpotten?
Een yucca groeit over het algemeen langzaam. Een goed moment is om de plant direct na aanschaf te verpotten, zodat hij de ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Daarna kun je hem indien nodig om de twee of drie jaar verpotten in de lente. Is verpotten niet nodig? Ververs dan het bovenste laagje aarde.
Tips om yucca snoeien en stekken
Ook als kamerplant kan deze soort flink groot worden. Wil je de plant binnen de perken houden, dan is het zaak hem soms te snoeien. Het is normaal dat de onderste bladeren van de palmlelie na verloop van tijd lelijk worden. Je kunt deze naar beneden trekken en verwijderen. Als de stam van je yucca te lang wordt naar jouw zin, kun je deze snoeien door hem met een zaagje een stuk in te korten. Doe dit in het najaar of winter, zodat de plant in de lente weer goed kan uitlopen. Het afgezaagde deel kun je gebruiken om te stekken en een nieuwe palmlelie mee te kweken. Plaats dit deel in een laagje water en wacht totdat zich nieuwe wortels ontwikkelen. Pas als de wortels zo’n 2 cm lang zijn, kun je de nieuwe plant in een pot met (palm)aarde zetten.
Ben je op zoek naar meer inspiratie voor fijne kamerplanten? Bekijk hier meer makkelijke kamerplanten.