Zo plat als een pannenkoek
Je herkent de pannenkoekplant aan zijn ronde, leerachtige blaadjes die zo plat zijn als een pannenkoek: de pannenkoekplant. Als bordjes op stokjes lijken ze te balanceren op dunne stengels. En dat maakt deze Pilea peperomioides ook zo decoratief. De plant groeit snel en wordt zo’n 40 cm hoog. Bij oudere planten vormt zich een stammetje dat soms topzwaar wordt door de bladerkroon; ondersteuning is dus wenselijk. Ook groeit de top naar het licht toe. Door de plant regelmatig te draaien, voorkom je dat hij erg krom groeit.
Kamerplant uit China
Het verhaal gaat dat de pannenkoekplant in 1946 vanuit China naar Europa kwam. Een Noorse missionaris kocht dit lid van de brandnetelfamilie (Urticaceae) op een markt in de bergen van de provincie Yunnan. Vandaar de bijnamen Chinese geldplant (Engels: money plant) en Chinese Missionary Plant. Lange tijd was de plant alleen verkrijgbaar in Scandinavië via liefhebbers die de stekjes uitdeelden. De naam was onbekend. In de jaren zestig dook de Pilea op in Engeland, onder meer in de beroemde Kew Gardens. Onderzoek daar leidde terug naar de missionaris in Noorwegen. Uiteindelijk kwam door determinatie de naam boven tafel. In 1912 kreeg de Pilea peperomioides zijn naam van een Duitse botanist. Inmiddels is de pannenkoekplant te koop bij de meeste bloemisten en tuincentra.
Je pannenkoekplant stekken
De stekjes van de pannenkoekplant ontwikkelen zich aan de moederplant en groeien gewoon gezellig mee in dezelfde pot. Als ze groot genoeg zijn (circa 10 cm) snijd je ze met een scherp keukenmesje voorzichtig los van de moederplant. Pot ze op in een goede potgrond en geef de eerste tijd goed water. Je kunt de stekjes ook met de worteltjes in het water zetten, want ook door hydroponie worden deze kleintjes groot. Als zich lange wortels hebben gevormd, kun je ze voorzichtig oppotten. Meer weten over planten laten groeien in water? Lees hoe je je plant groot brengt met hydroponie.
Gezonde kamerplant
Geef de stekjes van de pannenkoekplant niet te snel weg. Een hele verzameling pannenkoekplanten heeft namelijk een gunstig effect op het woonklimaat. Het zijn planten die gezond zijn voor ons en luchtzuiverend werken.
Tips om je pannenkoekplant te verzorgen
- De pannenkoekplant houdt van een lichte standplaats, maar vermijd de volle zon om verbranding te voorkomen.
- Geef hem een à twee keer in de week een beetje water. Om te testen of dit nodig is, druk je je vinger even in de aarde: voelt deze droog aan, dan geef je een scheutje water.
- Kleine potjes drogen snel uit dus controleer de vochtbehoefte daar wat vaker.
- Ook als de planten in de vensterbank (boven de verwarming) staan is de vochtbehoefte groter. Een keertje vergeten is geen ramp; de pannenkoekplant is heel vergevingsgezind.
- Eens per maand kun je een scheutje vloeibare mest in het gietwater doen. Daar gaat een pannenkoekplant extra hard op!
- Let op: als de blaadjes geel worden of afvallen, staan de wortels te nat.
Krullende of gele bladeren?
Krullen de randen van de bladeren om bij jouw pannenkoekplant? Geen nood. Er is een grote kans dat de plant in een te droge omgeving staat. Te droge lucht heeft hij niet graag. Ook bruine plekken of randen duiden hierop. Zorg dat de ruimte meer vocht bevat door een luchtbevochtigingsapparaat of simpelweg een bakje water op de verwarming te zetten. Tip: af en toe benevelen met de plantenspuit helpt ook.
Zijn de bladeren van je Pilea peperomioides geel of hangen ze er slapjes bij? Dan staat de plant waarschijnlijk te donker of te licht. Geef je plant een nieuw plekje en kijk of dit beter gaat. Bij gele bladeren kan het ook zijn dat je iets te enthousiast bent geweest met water geven. Voel goed of de aarde nog vochtig is en wacht even tot de grond droger is voor je opnieuw water geeft.
Bloei van de pannenkoekplant
Het komt niet vaak voor, maar soms verschijnen er kleine bloemetjes aan je pannenkoekplant. Hij staat in bloei! Dit gebeurt bijvoorbeeld als de plant een poos (in de winter) op een koelere plek heeft gestaan en daarna een warmer stekje krijgt. De temperatuurswisseling activeert de bloei, waarbij de witte schermbloempjes kunnen verschijnen. Eyecatcher van deze plant zijn de bladeren, dus de bloei is onopvallend. Wel kost de bloei energie. Je kunt er daarom voor kiezen om de bloemetjes eruit te knippen. Maar ervan genieten kan natuurlijk ook.
Pannenkoekplant in de tuin
Wist je dat er ook heel veel leuke familieleden van de pannenkoekplant zijn die je in de tuin kunt zetten? Net als de Pilea peperomioides zijn ze familie van de brandnetel. En dat zie je aan soorten als Pilea inaequalis goed terug. Het blad is ook harig en gekarteld. Zoek je voor binnen of buiten nog een leuk familielid, dan is de poffertjesplant (Centella asiatica ‘Lucky lLaves’) een aanrader. Net als de pannenkoekplant heeft deze fijne kamerplant ronde blaadjes, maar dan in de vorm van wolkjes.