Kamerplant Philodendron zie je niet snel over het hoofd in een urban jungle. Met zijn mooi gevormde, leerachtige bladeren is het een decoratieve bladplant. Zet de klimplanten in hangpotten en leid ze langs de muur naar beneden voor een tropisch sfeertje in huis. Of kies voor een XXL Philodendron met fraai generfd of hartvormig blad.
Decoratieve bladplant met vele soorten
Er zijn honderden soorten Philodendron bekend in de natuur. Daarvan zijn er circa tien in cultuur gebracht als kamerplant, en daar zijn dan weer talloze cultivars van verkrijgbaar. De bladeren van de Philodendron vallen op door hun mooie, uitgesproken vorm. Zo heeft de compacte Philodendron selloum ‘Atom’ fraai hartvormig blad met opvallende nerven. De Philodendron ‘Xanadu’ is een stuk frivoler met zijn diep ingesneden bladeren. Goed om te weten: net als de Monstera deliciosa ontwikkelen deze zich pas op latere leeftijd.
Makkelijke kamerplant
De meeste Philodendrons hebben donkergroene, glanzende bladeren maar ze zijn er ook in limoengroen, donkerrood en zelfs roze. Prachtige bonte exemplaren zie je ook steeds vaker, zoals de Philodendron brandtianum. Het opvallend dikke, bijna leerachtige blad verdampt weinig vocht, waardoor deze makkelijke kamerplant weinig water nodig heeft. Een goede plant voor mensen met lichtgroene vingers dus.
Caraïbische roots
De Philodendron stamt uit de aronskelkfamilie en heeft zijn roots in het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika. De plant werd in 1644 voor het eerst beschreven en kreeg in 1829 zijn naam. Die komt uit het Grieks: philo betekent ‘liefde’ of ‘genegenheid’ en dendron is ‘boom’. Vrij vertaald betekent Philondendron ‘bomenknuffelaar’; sommige soorten kruipen in de jungle omhoog naar het licht en steunen daarbij op bomen. Andere leven zelfs volledig in bomen als epifyt (gastplant) met luchtwortels. In de natuur geven Philodendrons bloemen die doen denken aan die van de aronskelk. In huis zal dat niet snel gebeuren.
Philodendron als klimplant of hangplant
Deze kamerplant is geliefd omdat hij zo veelzijdig is. Zo kun je kiezen voor klimplanten, maar ook voor staande planten die een stammetje vormen. Een klimplant als Philodendron scandens ‘Brasil’ is te koop in hangpotten als hangplant, maar wordt ook langs mosstokken en klimrekjes omhoog geleid. Tip: vraag de kweker hoe groot jouw Philodendron kan worden. Sommige planten blijven steken op 40 cm, andere groeien met een beetje aandacht makkelijk uit tot een boom in je woonkamer. De Philodendron selloum groeit bijvoorbeeld heel breed uit met bladeren van wel 1 m lang.
Zet je Philodendron in het licht
Philodendrons zijn sterke kamerplanten die niet veel verzorging nodig hebben. Vooral de klimplanten zijn gebaat bij een lichte plek. Staan deze te donker, dan wordt de afstand tussen nieuwe bladeren steeds groter en blijven ze klein. Vermijd direct zonlicht en zorg voor een temperatuur van +15 °C.
Philodendron water geven
Vaak is eens per week water geven genoeg. Controleer regelmatig of de aarde nog vochtig aanvoelt; deze kamerplant is gevoelig voor een teveel aan water. Beter geef je iets minder dan te veel. Om de luchtvochtigheid te verhogen kun je de Philodendron sproeien met een plantenspuit. Zo poets je ook de bladeren mooi op als ze stoffig worden. Wees schaars met plantenvoeding, ook in het groeiseizoen (april tot september).
Gele of bruine bladeren
Zie je de bladeren van je Philodendron geel verkleuren, dan staat hij te nat en kan wortelrot ontstaan. Ook kan de plant te licht staan (te veel zon), dan gaan de gelige bladeren daarnaast ook hangen. Geef een poos minder water en verplaats hem indien nodig. Worden de bladeren (van binnenuit) bruin, dan duidt ook dit op een teveel aan water. Krijgt je Philodendron bruine randjes langs het blad? Dan is de luchtvochtigheid laag en is het slim de bladeren de besproeien met de plantenspuit.
Giftige kamerplant snoeien
Let op: het sap van Philodendrons is giftig voor mensen én huisdieren, zoals katten. Ga je snoeien, draag daarom dan voor de zekerheid handschoenen. En vormen zich veel lange uitlopers, top deze dan gerust zodat de plant compacter wordt. De struikvorm hoef je niet te snoeien. Wel kun je hier de oude, lelijke bladeren verwijderen. Verpotten kun je deze bladplant eens in de twee jaar in de lente. Gebruik daarvoor een iets grotere pot, de plant houdt zijn wortels graag op een kluitje.
Philodendron stekken of vermeerderen
De klimmende Philondendrons kun je goed stekken. Vaak zie je dat een lange stengel spontaan wortel schiet als hij op de aarde ligt. Dit stukje kun je afsnijden en oppotten. Ook kun je een stengel op een flesje water zetten waar hij worteltjes ontwikkelt. Bij de struikvorm is het stekken lastiger. Probeer het met een stukje afgeknipte stengel waarvan je de onderste bladeren verwijdert. Zet deze in de aarde die je licht vochtig houdt en warm wegzet. Het kan maanden duren voordat de wortels aanslaan.