Wist je dat er 1.349 etenswaren onder de beschermde oorsprongsbenaming van de Europese Unie vallen? Deze producten mogen alleen in een bepaalde regio worden gemaakt. Champagne en Parmezaanse kaas zijn bekende voorbeelden. Van die 1.349 telt Nederland er zes. Benieuwd welke aardappel onder die bescherming valt?
Het gaat om de Opperdoezer Ronde: de meest geroemde pieper van Nederland. De aardappel is klein, heeft veel ogen en een schilferig schilletje, maar wél een ongeëvenaarde smaak. Als je de aardappel te lang in de grond laat zitten, krijgt hij meer zetmeel en wordt hij bloemiger. Maar dat wil je niet: de Opperdoezer heeft zijn karakteristieke smaak omdat hij minder zetmeel en meer eiwit bevat dan andere aardappels. De aardappel mag alleen in Opperdoes worden geteeld.
Foto: Margriet Spangenberg
Grens van de pieper
Maar hoe zit dat dan? Waarom mag de pieper alleen in dit deel van Nederland worden geteeld? Die grens is in 1996 door en commissie van de Europese Unie bepaald. De beschermde oorsprongsbenaming (BOB) is een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak.
Wil je de gehele reportage lezen in Buitenleven 7? Klik hier.