Dorre vlakten, brandende zon, gortdroge woestijnen: voor cactussen is dat geen enkel probleem. Deze stekelige planten zijn daarom perfect voor een warme en droge huiskamer. En de komende weken staan ze in de spotlight als Plant van de Maand januari.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

Plant van de Maand?

Weten hoe je cactussen verzorgt en ze aan het bloeien krijgt? Scroll snel verder!

Waarom cactussen de allerbeste kamerplanten zijn las je vorige week.

Volgende week selecteren we de verschillende cactusvarianten zodat je een goede keuze kunt maken voor in jouw huiskamer.

We sluiten de maand januari af met de mooiste soorten cactussen en waar ze te zien en te koop zijn.

Bloeiende Ferocactus glaucescens.

Plant- en zaaitijd

Een cactus kun je het hele jaar door in een pot planten. Zet de winterharde schijfcactus (Opuntia) bij voorkeur in het voorjaar in de volle grond. De meeste cactussen bloeien in het voorjaar, maar dit kan per soort verschillen.

Winterharde Opuntia microdasys.

Verzorging

Geef een cactus weinig water en laat de potgrond tussen de gietbeurten in helemaal opdrogen. Eens in de maand gieten, is meestal voldoende. Het is aan te raden om cactussen ’s winters koel en droog te houden om de vorming van bloemknoppen te bevorderen. Na de winter kun je ze weer een warme plek geven en om de vier gietbeurten voeden met vloeibare cactusmest. De meeste soorten staan graag op een lichte plek en verdragen volle zon.

Verpotten

De cactussen die je als kamerplant wilt houden, zet je in een pot. De winterharde schijfcactus (Opuntia) kan op een zonnige en droge plek in de volle grond groeien. De cactussen uit de kamer staan ’s zomers overigens graag buiten. Wil je een cactus verplanten, zet hem dan in speciale cactusgrond. Rol de cactus in een krant zodat je geen last hebt van de stekels, of gebruik een dikke handdoek.

Officieel geen cactus, maar deze Afrikaanse melkboom (Euphorbia trigona) doet het goed op dezelfde plek als de meeste cactussen.

Vermeerderen en verjongen

Cactussen zijn te vermeerderen door zaaien, maar het duurt wel een hele poos voor je een plant van een beetje formaat hebt. Soorten met wat langere, dunne delen zijn ook goed te stekken.

cactussen verzorging buitenleven magazine
Lichtgeel bloeiende Ferocactus glaucescens.

Snoeien?

Snoeien is meestal niet nodig bij de langzaam groeiende cactussen. Als je cactus echt te groot wordt, kun je er met een scherp mes stukken afsnijden. De wond gaat waarschijnlijk bloeden, probeer dit te stoppen door er wat as op te smeren. Draag handschoenen en raak het sap niet aan want bij sommige soorten is dat giftig.

Cactus vervolg

In de volgende ‘aflevering’ van deze Plant van de Maand zetten we een aantal cactusvarianten voor je op een rij, zodat je de beste voor jouw huiskamer kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan bolvormige varianten, dwergvarianten, langzaam en snel groeiende varianten, zuil- en schijfvormige cactussen.

Volgende week meer!

Deze Gymnocalycium mihanovichii heeft wat extra aandacht nodig.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)