Dorre vlakten, brandende zon, gortdroge woestijnen: voor cactussen is dat geen enkel probleem. Deze stekelige planten zijn daarom perfect voor een warme en droge huiskamer. En de komende weken staan ze in de spotlight als Plant van de Maand januari.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

 

Plant van de Maand?

Waarom cactussen de allerbeste kamerplanten zijn? Scroll snel naar beneden!

Volgende week lees je over de verzorging van cactussen en hoe je ze kunt stekken.

De week erop selecteren we de verschillende cactusvarianten zodat je een goede keuze kunt maken voor in jouw huiskamer.

We sluiten de maand januari af met de mooiste soorten cactussen en waar ze te zien en te koop zijn.

Bloeiende bisschopsmuts (Astrophytum myriostigma).

De perfecte kamerplant

Vergeet je vaak water te geven dan is een cactus de ideale kamerplant. Cactussen zijn vetplanten (succulenten) die vocht in hun weefsels kunnen opslaan, als reserve om te overleven in extreem droge gebieden. Het oppervlak van het blad is bovendien speciaal uitgerust met een waslaagje, huidmondjes die gesloten kunnen worden of haren om verdamping tegen te gaan. Deze sterke planten hebben het daarom ook naar hun zin in onze verwarmde huizen. Vaak is het uiterlijk heel bijzonder geworden door deze aanpassingen aan een extreem klimaat. Bijvoorbeeld speciale vertakkingen, gedetailleerde ‘basten’ of bijzondere bladvormen.

Cleistocactus (Cleistocactus Strausii).

Cactusfeest

Je cactussen komen nog mooier uit als je ze bij elkaar zet in een glazen pot of in een minikasje.

buitenleven plant van de maand cactussen
Echinocactus grusonii heeft de hilarische Nederlandse naam 'schoonmoedersstoel'. Benieuwd naar de familieperikelen van de botanist die deze naam bedacht?

Cactus of vetplant?

Cactussen kun je van andere vetplanten onderscheiden door hun kussentjes, areolen genaamd, met daarin stekels. De areolen zitten vaak op ribben of knobbels die voor een mooie regelmatige structuur zorgen. Er zijn ook cactussen met dunne bladeren vol stekels, lidcactussen met afgeplatte vochthoudende bladeren, schijfcactussen met vlezige schijven, zuilcactussen en bolcactussen. Veel cactussen kunnen prachtig bloeien met grote, vaak felgekleurde bloemen.

 

Zuilcactus (Cereus peruvianus).

Groene vingers

Hoewel ze dus prachtig en opvallend kleurrijk kunnen bloeien, is het nog niet zo simpel om ze zover te krijgen. Daarom krijg je volgende week uitgebreide verzorgingstips voor cactussen. En natuurlijk best practices voor stekken en vermeerderen. Want als je eenmaal het cactusvirus hebt, wil je er in elke kamer eentje (of meer).

En zo kan een cactus er dus ook uitzien! Detail van koraalcactus (Rhipsalis baccifera).

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)