Deze maand is prachtriet (Miscanthus) de Plant van de Maand. Vorige week las je al waarom prachtriet een aanwinst is voor je tuin. Vandaag vertellen we je alles over de verzorging van prachtriet. Van plant- tot zaai- en snoeitijd en met tips voor vermeerderen en verjongen.

 Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

Deze maand oktober staat prachtriet centraal. Met vorige week een plantenpaspoort en wat prachtriet toevoegt aan je tuin of border.

Vandaag lees je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

Volgende week selecteren we de verschillende varianten en krijg je de verschillen daartussen te zien.

We sluiten de maand af met de mooiste soorten prachtriet en waar ze te zien en te koop zijn.

Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'.

Plant- en zaaitijd

Prachtriet kun je het hele jaar door planten, het najaar en het voorjaar is een goede tijd. De bloempluimen verschijnen vanaf augustus, bij de hoge soorten vaak pas in september, en blijven mooi tot ver in de winter.

Volle grond of pot?

Prachtriet groeit het best in de volle grond op een plek in de volle zon. Lichte schaduw wordt ook verdragen, maar een zonnige plek heeft de voorkeur. De wortelkluit zal geleidelijk aan groter worden, maar Miscanthus sinensis woekert niet. De wat kleinere tuinvormen, zoals ‘Yaku Jima’, kunnen ook prima in een grote pot of bak groeien.

 

Miscanthus sinensis 'Yaku Jima’.

Verzorging

Het beste resultaat krijg je in een humusrijke grond die niet al te droog is. Het eerste jaar na het planten in droge perioden water geven. Eenmaal aangeslagen, is prachtriet droogtebestendig. Geef jaarlijks wat compost.

prachtriet verzorging buitenleven magazine
Snoei prachtriet pas in het vroege voorjaar. Zo kun je de hele winter van de mooie pluimsilhouetten genieten!

Snoeien

Knip in het vroege voorjaar, als de nieuwe sprietjes net boven de grond komen, alle bruine stengels van vorig jaar op 5-10 cm vanaf de grond af. Doe dat liever niet al in het najaar omdat dit siergras nog de hele winter door mooi blijft.

De pluimen van prachtriet zijn de hele winter mooi.

Vermeerderen en verjongen

Wordt de pol siergras te groot? Dan kun je de hele plant opgraven en in stukken delen. De wortels zijn nogal hard, je kunt een scherpe spade of een zaag gebruiken. Plant een deel terug en kies hiervoor het liefst de buitenste delen van de wortelkluit. De beste tijd om prachtriet te delen, is het voorjaar.

Volgende week zijn de verschillende varianten van prachtriet aan de beurt.

Miscanthus sinensis 'Little zebra'.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)