Deze maand is prachtriet de Plant van de Maand. Prachtriet (Miscanthus) plant je als solitair in de border, als losse haag en in grote groepen. Het hoge riet is een geliefd siergras vanwege het smalle overhangende blad en de fijne zilverige bloempluimen. In de nazomer en herfst geniet je volop van de schoonheid van dit sierlijke gras.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

In de maand september las je al over de vijg:

Deze maand oktober is prachtriet de Plant van de Maand. Met vandaag een plantenpaspoort en de kenmerken van prachtriet. Wat maakt het zo’n mooie plant voor in de tuin en in welk tuinsferen past hij?

Volgende week lees je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

De week erop selecteren we de verschillende varianten en krijg je tips voor een (droog)boeket met prachtriet.

We sluiten de maand oktober af met de mooiste soorten prachtriet en waar ze te zien en te koop zijn.

Miscanthus sinensis 'Flamingo'.

Groot siergras

Het prachtriet is een van de grootste siergrassen voor de tuin, de pluimen reiken tot 2 m hoog en soms zelfs hoger. Dit siergras met de naam Miscanthus komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is bij ons goed winterhard. Niet te missen vanwege de forse bos luchtige bloempluimen die in de nazomer verschijnen. Ze zijn zilverig wit of juist paarsrood van kleur. De stengels groeien strak rechtop. De lange smalle bladeren hangen sierlijk over, ze kleuren in de herfst geel en soms oranjerood. Het prachtriet is een vaste plant die in de winter bruin wordt. In het voorjaar verschijnen er al snel weer jonge sprietjes vanuit de wortels, zo is dit siergras van het voorjaar tot diep in de winter decoratief.

prachtriet buitenleven magazine
Chinees prachtriet (Miscanthus sinensis).

Paspoort

Nederlandse naam: prachtriet

Latijnse naam: Miscanthus

Soort: plant

Herkomst: Oost-Azië

Hoogte: 2 tot 2,5 meter

Bladverliezend

Winterhard: ja, tot -10 graden Celcius

Vruchten: nee

Blad: lang en smal, overhangend

Herfstkleur: ja, geel en soms oranjerood

 

Miscanthus sinensis 'Gracillimus'.

Sierlijk beschut

Prachtriet is het mooist aan de rand van de border, waar het blad over de rest van de border kan buigen en het de andere planten ‘omarmt’. De rechtopstaande stengels geven extra privacy. Je kunt prachtriet dus ook als haag gebruiken. Houdt dan wel rekening met bladverlies in de herfst en winter, waardoor er doorkijkjes kunnen vallen. De stengels van prachtriet blijven echter de hele herfst en winter mooi. Met spinrag in de herfst en rijp in de winter zijn het echte eye-catchers!

Wil je je tuin een beetje serene sfeer meegeven of houd je van romantische melancholie? Plant dan prachtriet in een groep en zie hoe de stengels en het blad meewuiven op de wind.

Hoe je prachtriet mooi en in leven houdt? Dat lees je volgende week!

Volgroeid prachtriet is een imposante verschijning.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)