Deze maand is wilg (Salix) de Plant van de Maand. Naast de bekende knotwilg zijn er voor de tuin heel wat mooi soorten Salix. Je kunt kiezen uit stamboompjes, forse bladstruiken en laag blijvende soorten met grijsgroen of bont blad. Van wilgentwijgen kun je zelf de mooiste originele constructies vlechten.

Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Modeste Herwig

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

In de maand september las je al over de vijg en in oktober stond prachtriet centraal. Deze maand november is wilg de Plant van de Maand. Met vandaag een plantenpaspoort en de kenmerken van wilg. Wat maakt het zo’n mooie plant voor in de tuin en in welk tuinsferen past hij?

Volgende week lees je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

De week erop selecteren we de verschillende wilgvarianten, vertellen we over wilgenvlechten en de pijnstillende kracht van Salix.

We sluiten de maand november af met de mooiste soorten wilg en waar ze te zien en te koop zijn.

Grote bomen

De wilg is vooral bekend als grote boom. Je kent zeker de hoge treurwilgen en ook de knotwilgen die in ons Hollandse landschap langs sloten en vaarten groeien. Maar er bestaan binnen dit grote plantengeslacht ook mooie lage struiken en soorten die je als lage knotboom in de tuin kunt laten groeien. Ze zijn interessant vanwege hun kleurige wintertakken, de pluizige katjes en zeker ook door het fraaie, vaak zilvergrijze blad.

Wilgentakken

Wilgentakken zijn met hun kronkelende vormen erg decoratief voor in huis. Misschien ken je het van vroeger dat er rond Pasen een uitlopende wilgentak in huis kwam, met daarin strikjes of versiersels. Een teken van vruchtbaarheid en nieuw leven.

wilg buitenleven magazine
Foto MHGP-FP-Jurgen-Becker.

Paspoort

Nederlandse naam: prachtriet

Latijnse naam: Salix

Soort: boom en struik

Herkomst: Europa

Hoogte: in het wild kunnen wilgenbomen tot wel 25 m hoog worden

Bladverliezend

Winterhard: ja, tot -10 graden Celcius

Vruchten: nee, maar wel katjes

Blad: slank en zilvergrijs

Herfstkleur: nee, maar wel een ‘lentekleur’: wilgen lopen knalgroen-geel uit in het vroege voorjaar

 

Miscanthus sinensis 'Gracillimus'.

300 soorten

Er zijn zo’n driehonderd verschillende soorten Salix, een deel ervan is inheems. Het zijn tweehuizige bomen en struiken, dat houdt in dat er zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren zijn. De katjes zijn de mannelijke bloemen; ze verschijnen bij veel soorten al aan het eind van de winter. Dankzij de nectar en het stuifmeel trekken wilgenkatjes veel wilde solitaire bijen aan. De zijdezachte katjes zijn zilverig van kleur en als de kleine bloemen zich openen, kleuren ze geel, roze of rood. Wilgenhout wordt gebruikt om meubels, kisten en speelgoed van te maken. De buigzame wilgentenen zijn favoriet voor gevlochten manden en vlechtwanden in de tuin.

Hoe je wilg mooi en in leven houdt? Dat lees je volgende week!

Een imposante treurwilg.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)